Izvor: večernji.hr
10.09.2023 u 14:17
0

Stručnjaci otkrili šta je zdravije: Da li spavate bosi ili u čarapama?

Na društvenim se mrežama često se postavlja pitanje o opravdanosti spavanja u čarapama. Dok jednima smetaju, drugi ne mogu da zaspe bosi. Ipak, ključno je šta je bolje po zdravlje.

Mnogo je prednosti nošenja čarapa u krevetu, poručuje autor i osnivač Udruženja profesionalnih savetnika za spavanje International Parenting and Health Institute, Mar De Karlo, a prenosi vecernji.hr.

DA LI SPAVATE SA MOKROM KOSOM? Evo kako to utiče na vaše zdravlje

„Zbog procesa koji se zove vazodilatacija ili širenje krvnih žila, čarape nam mogu pomoći da brže zaspimo i da duže spavamo“, objasnio je, dodavši da i istraživanje iz 2007. godine pokazuje da promene temperature kože utiču na sve aspekte sna i spavanja.

unsplash

Dokazano je, ističe De Karlo, da nošenje čarapa u krevetu ubrzava cirkulaciju i dotok krvi u stopala, što može da pomogne u snižavanju temperature tela, signalizirajući mozgu da je vreme za spavanje. Druge studije to takođe potvrđuju, a jedna takva kaže da su ispitanici koji su u krevet išli sa čarapama zaspali 7,5 minuta brže, spavali 32 minute duže i noću se budili 7,5 puta ređe od onih koji su spavali bosi.

„Pospanosti obično prethode niže telesne temperature i dokazi upućuju na to da nošenje čarapa i druge metode grejanja stopala mogu da snize telesnu temperaturu i pomognu vam da brže zaspite“, dodao je De Karlo.

unsplash

Prema njegovim rečima, postoji još jedna prednost spavanja sa čarapama, a to je manja mogućnost za Rejnoov sindrom, koji obično zahvata prste na nogama i rukama, pri čemu koža gubi cirkulaciju i počinje da otiče i boli, a razne su studije pokazale da nošenje čarapa noću održava cirkulaciju i toplinu udova i može da spreči takav napad.

„Iako Rejnoov sindrom obično pokreću niske temperature (ili stres), čarape neće sprečiti da se ona razvije ako je tako „zapisano“ u genima, ali mogu da ublaže mogućnost upale“, kaže De Karlo, koji savetuje da, bez obzira zašto želite da nosite čarape u krevetu, sa lekarom proverite koji su mogući uzroci hladnih stopala.

Ostale dobrobiti spavanja sa čarapama su potencijalno poboljšanje problema sa ispucalim petama (hidrirajte stopala i navucite pamučne čarape svake noći nedelju ili dve i primetićete manje suvu kožu), sprečavanje valunga (povezano sa boljom kontrolom središnjeg dela tela) i, verovali ili ne, veći potencijal za orgazam.

unsplash

„Naime, u studiji Univerziteta u Groningenu, koja je uključivala 13 parova, nošenje čarapa u krevetu povećalo je verovatnoću postizanja orgazma za čak 30 odsto“, rekao je De Karlo, a razlog je pojačani dotok krvi u polne organe.

Ipak, uprkos tim prednostima, on napominje da čarape nikako nisu lek za neka stanja.

„Imajte na umu da hladna stopala mogu biti posledica niza razloga, poput anemije, dijabetesa ili hipotireoze, a koje je važno dijagnostikovati i lečiti“, rekao je.

Dodaje da, ako je glavni uzrok vašeg problema sa spavanjem dublje ukorenjen problem koji nije otkriven i rešen, na primer ako patite od anksioznosti ili ste mentalno preterano stimulisani, nošenje čarapa u krevetu neće biti rešenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter