Izvor: City magazine
03.10.2023 u 13:20
0

VAŽNO JE DA OVO ZNATE: Stručnjak otkrio kako podgrejati hranu, a da izbegnete trovanje

Praktikovanje kuvanja s ostacima je odličan način da uštedite novac i smanjite količinu bačene hrane. No, važno je znati da podgrevanje hrane nosi svoje potencijalne opasnosti, kako su na svojoj koži nedavno osetili studenti koji su konzumirali testeninu ostavljenu na sobnoj temperaturi, što je kod nekih od njih izazvalo ozbiljne probleme s jetrom i pankreasom.

Pod nazivom “Sindrom prženog pirinča” krije se opasnost od trovanja hranom koja se javlja kada podgrevamo suvu hranu poput krompira, testenine i pirinča. Ovaj tip hrane može sadržati bakteriju poznatu kao Bacillus cereus, koja proizvodi toksine kada se greje i ostavlja predugo vremena na sobnoj temperaturi, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan iskusni kuvar podelio je ključni savet za zaštititi od ovakvih rizika. “Naučio sam da sledim jedno jednostavno pravil. Ako hranu ostavite da stoji na sobnoj temperaturi između 4,4 °C i 37,8 °C više od četiri sata, trebalo bi da je bacite. Ovo je praksa koju se preporučuje i restoranima kako bi očuvali bezbednost hrane.”

Kardiolozi kažu da su ove namirnice najgore za zdravlje srce, a jedna se u Srbiji smatra zdravom

Džon Kung, profesionalni kuvar iz Detroita, koji ima 1,7 miliona pratilaca na svom TikTok profilu, gde deli svoje kulinarske savete i recepte, naglasio je da se rizik od trovanja hranom povećava što duže ona stoji na sobnoj temperaturi između 4,4 °C i 37,8 °C . Napomenuo je da, iako vlastito zdravlje igra ulogu u osetljivosti na ovakve rizike, svi bi trebalo da budemo svesni potencijalne opasnosti.

Neki su se pitali da li će se hrana ohladiti pre nego što je stavite u frižider, a na to je Kung odgovorio: “Današnji frižideri zapravo su sposobni da podnesu relativno toplu hranu.”

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter