POJAVA AFRIČKE KUGE SVINJA U TRI SELA NE MENJA ODLUKU O UKIDANJU VAKCINE: Bez odlaganja ukidanja zakazanog za 1. oktobar! (VIDEO)

Iako se afrička kuga svinja prošle nedelje pojavila u tri sela u okolini Mladenovca, neće biti odloženo ukidanje vakcine protiv svinjske kuge, najavljeno za 1. oktobar ove godine, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ta odluka je, kako za Telemaster ocenjuje agroekonomista Milan Prostran, veoma optimistična. Po njegovim rečima, trenutno nije pravi trenutak za donošenje takve odluke jer su, tvrdi Prostran, zbog pojave afričke kuge svinja, ljudi koji imaju ove životinje u velikom strahu, a oni čije su svinje zaražene razmišljaju da li će ih uopšte opet uzgajati.

Na nju se čeka već 10 godina, a sada se čini da nije stigla u pravo vreme, stav je stručnjaka. Odluku o ukidanju vakcine protiv svinjske kuge u Srbiji, uprkos pojavi afričke, mogao bi, po rečima ministra, jedino da odloži monitoring koji trenutno traje, ali samo na nekoliko dana.

Zbog toga što je pojava afričke kuge svinja, kako kaže Nedimović, rešena na mikroprostoru,  sa ukidanjem vakcine protiv klasične kuge svinja neće se čekati. To je ujedno i glavni uslov Evropske unije da na njenoj teritoriji Srbija počne da izvozi svinjsko meso. Trenutno se u evropske zemlje izvozi samo termički obrađeno svinjsko meso.
 


Dok Prostran smatra da bi vakcine protiv svinjske kuge trebalo ukinuti tek za šest meseci ili godinu dana, ministar je mišljenja da se stočarstvo u Srbiji što pre treba zaštititi na sistemski način.

Stručnjaci objašnjavaju da je, ipak trenutno moguće pomiriti različite argumente o tome šta je preče - psihološko umirivanje poljoprivrednih proizvođača ili prilagođavanje evropskim standardima.

Devedesetih godina Srbija je imala 4,3 miliona svinja, a prema podacima iz 2017. godine oko 2,9 miliona svinja.
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka