TELEMASTER OTKRIVA: Stav Vatikana prema Kosovu se neće promeniti! (FOTO)

Poseta predsednika Vučića Vatikanu i susret sa poglavarom rimokatoličke crkve, dolazi u izuzetno važnom trenutku za Srbiju, pogotovu kada je reč o jačanju pozicije naše zemlje u borbi za pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju, rekao je za Telemaster Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Stav koji je Vatikan zauzeo 2008. godine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohiji jedan je od najvećih aduta Srbije, koji, u aktuelnim političkim okolnostima, naša zemlja ne sme da ne iskoristi, ocenjuje Rajić. Upravo iz tog razloga, kako kaže za Telemaster, poseta predsednika Vučića Svetoj stolici i sastanak sa poglavarom rimokatoličke crkve ima veliki značaj za diplomatsko – političku ofanzivu koju zbog statusa Kosova i Metohije naša zemlja vodi.

Rajić podseća da je upravo zbog stava Vatikana da srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ne pripadaju Albancima – Poljska, zemlja koja je priznala nezavisnosti Kosova, odbila da glasa za njihovo članstvo u UNESKO-u. Podrška pape Franje ključna je za očuvanje naše duhovne baštine u pokrajini, slaže se i teolog Miloš Stojković.

Stojković međutim smatra da sada nije vreme da Papa poseti Srbiju kao poglavar Rimokatoličke crkve.

I većina zvaničnika Srpske pravoslavne crkve je stava da bi papa prvo morao da se pokloni žrtvama ustaške NDH pre nego što dođe u zvaničnu posetu Srbiji ali istovremeno ima i onih koji smatraju da stav Vatikana da ne prizna Kosovo i odluka pape da ne kanonizuje Alojzija Stepinca – ukazuju da je Sveta stolica u dobrim odnosima sa srpskom patrijaršijom i da je moguće pronaće zajednički jezik.

 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka