ZORANA MIHAJLOVIĆ: Razgovarala sa češkim ministrom transporta!

 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i češki ministar transporta Vladimir Kremlik razgovarali su danas o mogućnostima saradnje dve države u oblasti infrastrukturnih projekata.

Mihajlovićeva je istakla da Vlada Srbije ulaže mnogo u razvoj infrastrukture, da se završavaju veliki projekti poput Koridora 10, ali i započinje izgradnja šest novih auto-puteva, u okviru novog investicionog ciklusa, te češkom kolegi predstavila mapu tekućih i novih infrastrukturnih projekata.

- Srbija je mala zemlja, ali veoma smo posvećeni regionalnom povezivanju i saradnji. Gradimo brzu prugu od Beograda do Budimpešte, nastavljamo rekonstrukciju i rehabilitaciju železničke mreže, a pokrećemo i nove projekte u drumskom saobraćaju - rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da dve države mogu da nauče mnogo jedna od druge i da je razmena iskustava u realizaciji velikih projekata, posebno u železničkom saobraćaju, važna za dalji razvoj.

- Posvećeno radimo i na evropskim integracijama naše zemlje i tu nam iskustvo Češke može pomoći, posebno imajući u vidu da je vaša zemlja članica Višegradske grupe, sa kojom kao država želimo još više da sarađujemo - izjavila je ministarka.

Kremlik je rekao da Češka želi da doprinese povezivanju centralne Evrope i zapadnog Balkana.

- Saobraćajno povezivanje je važno i za nas i svesni smo značaja povezivanja i u vašem regionu. Realizujemo dosta projekata, ali želimo da budemo brži i efikasniji. Vaše iskustvo u izdavanju građevinskih dozvola nam je veoma korisno, imajući u vidu da želimo da pojednostavimo procedure - rekao je češki ministar.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici čeških kompanija koje se bave projektovanjem i realizacijom infrastrukturnih projekata.

Potpredsednica Vlade poklonila je češkom kolegi azbuku u zlatovezu, rad žena sa sela, koje u okviru inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" proizvode tradicionalne srpske rukotvorine

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/INFOSRB

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro