Izvor:
07.02.2017 u 04:48
0

Nemci upozoravaju: EU izgleda kao SFRJ pred raspad!

Sa nacionalističkim smutnjama, ekonomskom krizom i podelama, Evropska unija danas, 25 godina posle potpisivanja sporazuma u Mastrihtu, liči na Jugoslaviju krajem 1980-ih, piše „Dojče vele“, uz ocenu da EU mora da se osposobi da zaista složno deluje, inače će propasti.

„Dojče vele“ ocenjuje da je „jedan od prastarih grehova EU bila nesposobnost da pravilno proceni jugoslovensku krizu, da preventivno deluje i spreči rat ili da izvrši ozbiljan mirotvoran uticaj posle izbijanja sukoba“.

Kako ukazuje, upravo je Evropska zajednica u vreme raspada južnoslovenske države — a to je bilo vreme rođenja EU — bila nedosledna u zastupanju proklamovanih vrednosti.

Ovaj portal ističe da je u vreme Hladnog rata Zapadna Nemačka bila „i privredni div i politički patuljak“.

– Ta osobina se u Mastrihtu prenela i na EU. Za ovih 25 godina patuljak nije ni malo porastao. Potpuno su zakazale i povremene terapije s bezbednosnim i spoljnopolitičkim hormonima rasta. Recimo, još uvek ne postoji konsekventna spoljnopolitička linija na Balkanu. A takozvani Zapadni Balkan, prepušten sebi, periodično se vraća svojim tribalnim korenima – ističe se u tekstu.

Na unutrašnjem planu, ocenjuje nemački list, Uniji nedostaje sposobnost postizanja konsenzusa.

– Tvrd stav Nemačke u svetskoj finansijskoj krizi kao i velikodušnost Berlina za vreme izbegličke krize možda jesu proizvod trenutne nemačke finansijske i humanitarne logike. Ali, nemačka doslednost u toj logici deluje na očuvanje mira u kući kao trajni toksin – objašnjava portal.

dw.com
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter