PREDSEDNICA SKUPŠTINE MAJA GOJKOVIĆ: Švedska je zemlja koja svojim iskustvima može mnogo da pomogne Srbiji!

 

 

 Srbija će saradnju sa Švedskom u ovoj godini iskoristiti u pravcu evropskih integracija, ali i u reformi zakona po pitanju ljudskih i manjinskih prava po uzoru na švedski pravni sistem u toj oblasti jer je Švedska zemlja koja svojim iskustvima može mnogo da pomogne Srbiji, rekla je predsednica Skupstine Srbije Maja Gojković.

Ona je posetila festivala Danubius Food Planet u Novom Sadu gde je obeležen Dan Švedske. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da će zakon o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji biti izrađen u dobrom delu po uzoru na taj zakon u Svedskoj i uz sugestije i smernice te zemlje.

- Imamo zaista dobre odnose i u ovoj 101. godini istorije bilateralnih i diplomatskih odnosa između nase dve drzave. Tu su se desile i vazne posete na visokom nivou i mogu da kažem da je doprineo u razvoju tih odnosa - rekla je ona.

 


Podsetila je da je pre mesec dana bila u zvaničnoj poseti Kraljevini Švedskoj i imala priliku da razgovara sa švedskim zvaničnicima.

- Dogovorili smo se na parlamentarnom nivou da nastavimo saradnju pre svega u oblasti evropskih integracija s obzirom na to da je Švedska zemlja koja svojim iskustvima moze mnogo da pomogne Srbiji u donosenju dobrih zakona koji bi regulisali ljudska prava, manjinska prava u nasoj drzavi a ono sto smo konkretno uradili prilikom posete ministra rada, zaposljavanja i socijalnih pitanja da je razmenio iskustvo oko pripreme i rada na novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti jer ako postoji zemlja koja je najviše odmakla u toj oblasti to je svakako Švedska - rekla je ona.

Ovu godinu ćemo iskoristiti u oblasti saradnje sa Švedskom na temu poboljsanja ljudskih prava i razmeni iskustava i izradi novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, dodala je predsednica parlamenta. Gojković je govorila o procesu ulaska Srbije u Evropsku uniju rekavsi da je Srbija potpuno posvećena tom procesu jer je, kako kaze, spoljnopoliticki cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

- To u svim razgovorima ističemo i od tog našeg cilja nećemo odustati. Videli ste juče posle 2003. godine i samita u Solunu, novi samit u Sofiji. Mnogi zvaničnici Evropske unije su nam ponovili da je mesto Srbije i svih zemalja Zapadnog Balkana upravo u EU i to je ono sto daje podstrek i što hrabri građane Srbije da nastave da podržavaju političke partije koje se zalažu za ispunjenje ovog cilja - 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Happytv.rs
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live