parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Džihadisti iz Crne Gore u samom vrhu vlasti Islamske države!

Kada je pre desetak godina, tadašnji šef VBA Vojske SCG Momir Stojanović prvi progovorio o vehabijama u Srbiji, na Kosmetu ali i u Crnoj Gori, zvanična Podgorica je oštro krenula na njega, zbog tvrdnji o vezama “crnogorske ćelije” sa “kolegama” u okruženju.

Vreme je, nažalost, pokazalo da je Stojanović bio u pravu, ali i donelo šokantna saznanja, da su državljani Crne Gore na istaknutim položajima u Islamskoj državi.

Vehabizam u Plav, odnosno Crnu Goru doneo je imam iz ovog mesta, koji se školovao u Saudijskj Arabiji, gde je vehabizam zvaničo učenje. Malo, pomalo, vehabije su ojačale. “Novosti” saznaju da poreklo iz Plava, odnosno sela Meteh, vodi jedan na najopasnijih čelnika Islamske države Mirsad Kandić (36) iz Peći, odnosno Vitomirici.

Kandić je u redove ISIS prebacio oko 20.000 ljudi preko Turske, a bio je u kontaktu sa većim brojem osoba iz Crne Gore. FBI i američke službe sumnjiče Kandića da je snabdevao ID prslucima za bombaše samoubice, a optužen je i da je australijskog bombaša samoubicu poznatog kao Džihad Džejk prebacio na teritoriju ID.

Elvis Redžepagić (26), Plavljanin, inače državljanin SAD, uhapšen je nedavno i optužen u toj državi za pokušaj pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, odnosno Islamskoj državi i saslušan pred sudom u Njujorku. Američko tužilaštvo tvrdi da je vlastima kazao “da je bio spreman da se raznese bombom i žrtvuje sebe za džihad”.

On je tužilaštvu detaljno opisao kako je u par navrata pokušao da se priključi ID ili nekoj drugoj ekstremističkoj grupi u Siriji, a prema njegovim rečima, muslimanski fanatik postao je dok je bio u Crnoj Gori u rodnom Plavu. 

Američkim istražiteljima Elvis Redžepagić priznao je i kontakte sa rođakom iz Plava Omarom Redžepagićem, komandantom bataljona Islamske države ili Nusra fronta u Siriji. O Omaru se odavno ne zna ništa, ali je poznato da je jedno vreme ratovao sa nedavno stradalim Džemalom Canovićem, takođe iz Plava, koji se u redovima ID borio pod imenom Ahmed Tarik.

Omara i Džemala, za rat u Siriji, vrbovala je Džemalova rođena sestra Ines iz Sarajeva, koja se takođe borila u Siriji. Ona je udata za Semira Hasanagića, zaduženog za vrbovanje crnogorskih državljana za odlazak na ratište u Siriji.

 

novosti.rs
Foto: wikimedia, arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost