SUD BIH PRIZNAO: Prisluškivali smo Dodika!

 

 

Sud Bosne i Hercegovine saopštio je danas da je izdao nalog za prisluškivanje predsednika Republike Srpske u predmetu "Pavlović banka", odnosno zbog sumnji da je putem te banke izvršeno pranje novca za kupovinu Dodikove vile na Dedinju.

U saopštenju Suda BiH se navodi da je naredba za "primenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba, uključujući i Milorada Dodika" izdata na predlog Tužilaštva BiH i da se primenjivala od 11. februara 2016. do 13. maja prošle godine.

 

- Radi se o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH, za čije provođenje su propisani tačno određeni uslovi i koji su u konkretnom slučaju bili ispunjeni - ističe se u saopštenju.

 

Sud je ocenio da je postojala osnovana sumnja da je počinjeno krivično delo pranja novca, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, zbog čega je i izdata naredba o prisluškivanju.

 

Vlasnik "Pavlović banke", Slobodan Pavlović, i još nekoliko službenika banke uhapšeni su u februaru prošle godine zbog sumnji da su počinili malverzacije prilikom odobravanja kredita od 750.000 evra Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

 

U ovom slučaju za pranje novca bio je osumnjičen i Dodik, koji je u Tužilaštvu BiH saslušan u decembru prošle godine.

Sud BiH je naveo da osoba koja je prisluškivana može da zatraži ispitivanje zakonitosti naredbe o prisluškivanju i načinu na koji je ta mera sprovedena.

To zakonsko pravo može u zakonskom roku iskoristiti i Dodik, navedeno je u saopštenju.

 

Dodik je ranije izjavio da ga prisluškuju bezbednosne službe BiH, te da je nalog da se "stavi na mere" izdat na osnovu zahteva tužilaštva u Sarajevu, zbog istrage koju su pokrenuli, ali da mu nije poznato kakve.

 

- To nije ništa novo, jer znam da moje razgovore prati bar deset agencija. Međutim, ovde je reč o tome da neki sud BiH prisluškuje predsednika RS i to je problematično - rekao je Dodik.

 

Kurir
Foto: Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost