POSTIGNUT DOGOVOR: Lideri nemačke vlade našli rešenje za spor oko Masena!

Lideri vladajuće koalicije u Nemačkoj postigli su dogovor o rešavanju spora o budućnosti šefa domaće obaveštajne službe bezbednosti Hans-Georga Masena, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

On je rekao da će Masen postati "specijalni savetnik" u ministarstvu unutrašnjih poslova za "evropska i međunarodna pitanja", prenosi AP.

Prošle nedelje postignut je dogovor da Masen bude smenjen sa te funkcije, ali da bude postavljen ya zamenika ministra unutrašnjih poslova.

To je, navodi AP, razbesnelo mnoge članove Socijaldemokratske partije (SPD), manjinskog partnera u koalicionoj vladi.

Ta stranka zahtevala je da Masen bude potpuno izbačen iz vlade jer je nastojao da neutralizuje najnovije nasilje nad migrantima, međutim, na njegovu stranu je stao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji se protivi migratnskoj politici kancelarke Angele Merkel, smatrajući je preblagom.

Liderka SPD-a Andrea Nales u petak je zatražila od kancelarke da poštuje dogovor o smenjivanju Masena, a Merkelova je potom izjavila da i ona i njeni koalicioni partneri žele da pronađu rešenje ovog problema.

"Dogovorili smo se da preispitamo situaciju. Želimo da dođemo do zajedničkog i održivog rešenja, a to ćemo uraditi tokom vikenda", rekla je Merkelova.

Masen je smenjen 18. septembra sa dužnosti šefa unutrašnje bezbednosti Nemačke zbog sukoba s nemačkom kancelarkom u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji.

On je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnicu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali imigrante.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live