28°C

Beograd

ROHANI: Ostavite bezbednost Persijskog zaliva regionalnim državama na čelu sa Teheranom!

Predsednik Irana Hasan Rohani pozvao je zapadne sile da bezbednost Persijskog zaliva ostave regionalnim državama na čelu sa Teheranom.

On je najavio da će predstaviti regionalni mirovni plan na predstojećim sastancima na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama.

Rohani je upozorio da neće dozvoliti da bilo ko naruši granice te zemlje, ali je dodao da je Teheran pružio ruku prijateljstva svim susedima i da je čak spreman da im oprosti "prethodne grehe".

- Oni koji žele da povežu incidente u regionu sa Islamskom Republikom Iranom lažu, kao što su i njihove prethodne laži bile otkrivene - rekao je predsednik Irana.

- Ako su istinoljubivi i zaista žele bezbednost u regionu, ne smeju da šalju oružje, borbene avione, bombe i opasno oružje u region - dodao je Rohani.

On je naveo da SAD i zapadne nacije treba da se distanciraju od regiona.

Rohani je rekao da će se iranski plan fokusirati na pružanje bezbednosti u Persijskom zalivu, Ormuškom moreuzu i Omanskom zalivu uz pomoć regionalnih zemalja.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je u petak razmeštanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posle napada na saudijska naftna postrojenja, za koje krivi Iran.

Teheran je negirao umešanost u napade, a odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu.

Izvor: B92
Foto: Twitter/IrnaEnglish

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar