Izvor:
24.12.2017 u 14:18
0

SPREČAVA RAZVOJ KANCERA: Višenamenski sastojak služiće vašem zdravlju na najbolji način!

Izuzetno je dobar i za trudnice, jer je prava riznica folne kiseline i gvožđa

Susam je visoka, jednogodišnja biljka sa mahunastim plodovima, a semenke su izuzetno nutricionistički bogate i beru se zrele, a zatim suše.

Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po hemijskoj strukturi nalik holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma.

Inače, semenke predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo.

Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, ali i protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice.

Preporučuje se i za odstranjivanje crevnih parazita, čišćenja creva, kao i za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini koriste ga i za saniranje povreda, akni, čireva, bradavica, opekotina…

Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti 50 grama ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom. Osim gvožđa, u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Od vitamina posebno mesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti.

Stil
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter