Izvor: BSC HAPPY
14.02.2023 u 20:54
0

BRANISLAV RISTIVOJEVIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: „Taj rat iscrpljivanjem pozitivno se odvija za rusku stranu, a negativno za ukrajinsku“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 356. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se o trenutnom stanju na frontu, toku specijalne vojne operacije i geopolitičkim dešavanjima.

O temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim stručnim gostima, a ovog utorka to su bili: Aleksandar Šešelj – političar, Žarko Rakić – novinar, Prof. dr Branislav Ristivojević.

Branislav Ristivojević osvrnuo se na izveštaj ministarstva odbrane Rusije i trenutnom stanju na frontu.

– Utisak mi je da se situacija u taktičkom smislu ne menja puno, ali u strateškom da. Već duže vremena ovaj rat se pretvorio u rat iscrpljivanja, tako da nije bitno da li ste zauzeli jedan ili sto ili hiljadu kvadratnih kilometara neke zemlje, već da li ste neprijatelja iscrpeli. Da li ste ga doveli u situaciju da su njegove jedinice premorene, da nije u stanju da ih rotira, da li ste njegova materijalna i tehnička sredstva doveli u stanje da ne može da ih popravi, održava i izvede na front. U ovom ratu koji je u suštini postao rat dveju industrija, sa jedne strane se nalazi ruska koja je već odavno preorijentisana na ratnu proizvodnju, i u stanju je da isprati sve potrebe ovog rata i druga strana koja je manje više uništena, kao infrastruktura, to je ukrajinska, koja zavisi od isporuka naoružanja, municije, opreme i rezervnih delova od strane zapadnih država. Danas je ministar spoljnih poslova Ukrajine dao izjavu „Mi smo de fakto već član NATO pakta, toliko pomoći već dobijamo“. Takozvana Ramštajn grupa za pomoć Ukrajini već ima 51. državu koja je član. Danas su imali sastanak u Briselu gde su Ukrajinci ponovo bezuspešno pokušavali da dobiju lovačke avione za potrebe svog vazduholovstva, ni jedna država niti im je obećala to. Američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao danas novinarima „Nemam ništa da kažem ni vama ni Ukrajini“. Drugim rečima, na prvi pogled rat bi, sada u ovoj situaciji, mogao da se objasni „ista mesta isto odstojanje“, međutim taj rat iscrpljivanjem pozitivno se odvija za rusku stranu, a negativno za ukrajinsku. To se da primetiti u količini artiljerijske municije koje dnevno koristi ukrajinska i ruska vojska, odnos je jedan prema tri do jedan prema četiri – rekao je Ristivojevič i dodao:

DRAGOLJUB KOJČIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: „Vidi se jedna vrsta uravnoteženog odnosa snaga, sa blagom perspektivom, da rušenje ekonomije na kojoj počiva Zapad bude i preduslov konačnog ruskog trijumfa“

– Danas je i Stoltenberg rekao da je osnovni zadatak NATO država da sada preorijentišu svoje industrije na ratnu proizvodnju da bi uopšte mogli Ukrajinu da održavaju na ovom nivou učešća u ratu. Industrije država NATO pakta nisu ozbiljno shvatile ovaj rat za razliku od Rusije koja je ozbiljno shvatila i pre nego što je on izbio,  još 2014. godine kada je svima bilo jasno da će sukobi koji postoje između pobunjenika i centralnih vlasti kad tad morati da se povećaju u obimu i u kvalitetu u jedan opšti globalni rat i to je ono što se u međuvremenu desilo, i ruska srtrana je o tome vodila računa. Putinov govor iz 2007. godine, kada je lepo objasnio da mu je jasno u kom pravcu se kreću međunarodni odnosi i ako se nešto sa Zapada ne desi revolucionarno prema Rusiji, Rusija će morati da bezbednost shvati na potpuno drugačiji način i da se posveti drugačije. To pokazuje da Putin još pre 15 godina nije ni malo bio naivan i video je u kom pravcu se ide, zbog toga Rusija nikad nije svoju industriju preorijentisala na čisto mirodovsku proizvodnju, uvek je bila orijentisana ka ratnoj proizvodnji što se za industrije Zapada ne može reći. Oni tek sada shvataju da je ovo rat iscrpljivanjem i trebaće im dosta vremena da svoje industrije preorijentišu, a dotle pitanje je da li će uspeti negde po svetu da nađu oružje ili municiju u kalibrima koje NATO vojska koristi. Sada im je navodno jedan od retkih izvora Južna Koreja, iako je na drugom kraju sveta, koriste NATO kalibre kao oružja koja su poslednje vreme isporučena Ukrajini, njihovi magacini su puni. Međutim izbije li neka kriza oko Tajvana i pretvori li se u neki rat, Južna Koreja neće nikome ništa moći da isporuči, a i ona mora da bude pažljiva i vodi računa o svojim magacinima.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter