Izvor: BSC Happy
13.02.2023 u 20:35
0

DRAGAN PETROVIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: „Ruska strana gotovo nečujno prodire zadnjih desetak dana i došla je juče desetak kilometara od Krasnog Limana“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 355. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se o trenutnom stanju na frontu, toku specijalne vojne operacije i geopolitičkim dešavanjima.

O temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim stručnim gostima, a ovog ponedeljka to su bili: Prof. dr Dragan Petrović – naučni savetnik, Dragoljub Kojčić – politički filozof i Stevica Karapandžin – pukovnik.

Dragan Petrović je takođe dao svoj sud o situaciji na frontu, posebno kada su u pitanju taktičko-operativni potezi ruske vojske.

STEVICA KARAPANDŽIN ZA „AKTUELNOSTI“: „Rusi aktivno dejstvuju i očekuje se da će uskoro, možda u martu krenuti sa opštom ofanzivom iz pravca severa“

– Dodao bih samo, pošto mi se čini da je Bahmut u vrlo teškom stanju, da postoji neka među linija fronta. Zadnja linija fronta jeste Konstantinovka, Druženovka, Kramatorsk i Slavjansk, to je poslednja linija fronta koja je utvrđena, iza koje je stepa. Ima neka među linija koja bi išla uz ovaj kanal koji se nalazi oko Časovog Jara i taj kanal je uzvišica. Problem te linije je što su Rusi prodrli na južnom pravcu i trebalo bi da se ona obezbedi što je dosta teško. Ukrajinska strana je toliko uložila u Bahmut i tvrdoglavo ga brani, a da je mogla da se povuče na taj kanal i te uzvišice, umesto toga čini mi se da će morati, ako izgube bitku za Bahmut ako padne Časov Jar, koji je pred padanjem i time će se preseći poslednji put Ukrajinica sa ostatkom Ukrajine. Neće moći da se povuku u redu, ako budu zarobljeni, na ovu alternativnu liniju. Zaista će morati da se povuku, u tom negativnom za njih raspletu događaja oko Bahmuta, na ovu alternativnu poslednju liniju odbrane Konstantinovka, Druženovka, Kramatorsk i Slavjansk. Što bi značilo da Rusi imaju samo još jednu prepreku, do stepe, strateški gledano do Dnjepra. Tu se nadzire potencijalna pobeda ruske strane, posebno što i gore kod Severska, udaljenost je spala na tri strane po 8 kilometara. Plus što je ruska strana prodrla gore ka Krasnovo Limanu, prodrlo se vrlo ozbiljno. Tu su manje utvrđene oblasti. Ruska strana gotovo nečujno prodire zadnjih desetak dana i došla je juče desetak kilometara od Krasnog Limana – rekao je Petrović, pa dodao:

– Ukrajinci evakuišu stanovništvo i ne pripremaju odbranu van grada, što znači da će doći do samog grada, što je realan uspeh ruske strane. Negde od početka decembra ruska strana drži ritam prodiranja, u ovom najfrekventnijem delu fronta, a sada od početka januara to se sve ubrzava. Poslednje tri nedelje imamo taj fenomen gde ruska strana na različitim delovima ostatka fronta beleži taktičke rezultate. Kao što je bio prodor 7 kilometara u dubinu do Zaporožja, gde je sada samo 23 kilometra do ovog milionskog grada. Najveći od svih uspeha je pad Soledara, gde je naročito značajno zauzeće lokalne železničke stanice Sol kojom se prekida železnička pruga i sada se sa te platforme udara severno na Bahmut i Paraskajevka, koje je ostalo jedno gotovo u okruženju, jer je pala Krasna poljana. I severni i istočni deo Bahmuta, zauzeta je glavna ulica, dolazi se vrlo blizu reke koja deli Bahmut na dva dela, jugozapadna predgrađa su zauzeta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter