Izvor: BSC Happy
13.02.2023 u 20:20
0

STEVICA KARAPANDŽIN ZA „AKTUELNOSTI“: „Rusi aktivno dejstvuju i očekuje se da će uskoro, možda u martu krenuti sa opštom ofanzivom iz pravca severa“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 355. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se o trenutnom stanju na frontu, toku specijalne vojne operacije i geopolitičkim dešavanjima.

O temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim stručnim gostima, a ovog ponedeljka to su bili: Prof. dr Dragan Petrović – naučni savetnik, Dragoljub Kojčić – politički filozof i Stevica Karapandžin – pukovnik.

Stevica Karapandžin osvrnuo se u večerašnjoj emisiji na trenutnu situaciju na frontu.

– Kadrovi koje smo videli su sa obuke novomobilisanih pripadnika oružanih snaga ruske federacije, jer od 350.000 mobilisanih 200.000 je rasoređeno u zonu borbenih dejstava. Bataljonske ruske taktičke grupe koje su izvodile prvu i drugu etapu onoga što ruska strana naziva specijalna vojna operacija, sada su prerasle u združene taktičke jedinice pukove brigade divizije i grupisane u operativne sastave, a negde oko 150.000 rezervista je van zone borbenih dejstava, nalaze se u širem reonu Kurska i Belgoroda. Očigledno je da se obuka sprovodi vrlo sistematično i traje nekoliko meseci, ovo je već obuka četnog nivoa, obuka jedinica u završnoj fazi. Ruska strana koja je preuzela taktičku inicijativu na svim delovima fronta i svi očekuju da će krenuti ruska ofanziva. Niko ne zna koja je idejna zamisao, ni kojim pravcima, ni kada će to da bude, čak ni oni koji su zaduženi profesionalno za to. Mislim da sam poslednjih dana uspeo da nazrem, s obzirom na grupisanje ovih snaga, gde bi mogla biti i kada. Specijalna vojna operacija, negde do septembra, ruska strana je imala neprekidnu inicijativu koju je eksploatisala onim strategijskim iznenadđenjem koje je postignuto 24. februara dvostranim obuhvatom operativne grupe sloboda ukrajinskih oružanih snaga koja je imala namenu da napadne operacijom na Donbas. Usled nedovoljnosti snaga, zbog raskoraka u političkom i vojnom tajmigu ruske mobilizacije, samim tim je došlo do kašnjenja vojnog tajminga. Ukrajinska strana je imala oko osam talasa mobilizacije uz uvoz naoružanja, u jednom momentu su preuzeli inicijativu i imali niz taktičkih uspeha, posebno u severnom delu ratišta, kod Harkova, gde su napravili prodore i taj niz taktičkih uspeha prouzrokovao je uspeh operativnog značaja, gde su oni deo snaga prebacili na Herson – rekao je pukovnik i nastavio:

– U međuvremenu je ruska strana da bi eliminisala to svomesečno kašnjenje pojčala raketiranje objekata energetske infrastrukture, skraćen je front sa 1000 na 800 kilometara i došlo je do neočekivane, ali vojnički potpuno ispravne odluke o odstupanju iz Hersona i od tada je nastupila operativna pauza. To je period kada se zaraćene strane pripremaju za dalja dejstva. I sada imamo da je ruska strana preuzela taktičku incijativu na svim delovima fronta, primenjuju nešto što bi se moglo nazvati strategija progrizavanja. Konstantno napadaju sa istoka, pokušavaju da Bahmut i Seversk stave u potpuno okruženje. Razbijen je još u junu prvi operativni pojas ukrajinske odbrane, drugi pojas koji je bio najjači razbijen je kod Soledara, to je taktički uspeh od operativnog značaja. presečene su sve železničko-drumske komunikacije. Rusi drže pod vatrenom kontrolom najvažniju uzdužnu komunikaciju. I sada dolazimo u situaciju da će Bahmut i Seversk biti okruženi, a oni predstavljaju taktičku kapiju Slavjanska i Kramatorska, a oni su treći pojas koji je vrlo kratak. I sve zapadno od te linije do Dnjepra više nema uslova za odbranu. Prestaje ta poznata Donbaska konglomeracija koja braniocu pruža povoljne uslove, taj neprekidni niz otpornih tačaka, od Slavjanska i Krametorska sve do Dnjepra je stepa i tu više nema uslova za odbranu. Rusi aktivno dejstvuju i na jugu u cilju obmanjivanja i vezivanja snaga, deluju i iz pravca severa i očekuje se da će uskoro, možda u martu krenuti sa opštom ofanzivom sa težištem iz pravca severa.

LJUBINKA MILINČIĆ U „AKTUELNOSTIMA“: Predsednik Ukrajine i ukrajinski narod žive u dva paralelna sveta, Zelenski je postao superzvezda!“

Pukovnik je objasnio da li bitku kod Bahmuta možemo posmatrati kao strateški potez, zašto ona toliko dugo traje ili je ziasta toliki otpor na samoj linija fronta.

– Od početka rata političkom odlukom ukrajinske snage se brane odsutno, to ima političku pozadinu. Jedini slučaj kada su primenili zadržavajući odbranu to je bio slučaj kod Lisičanska, kada je došlo do izvlačenja sa prvog na drugi pojas odbrane, i u voom slučaju je to tako. Postoje ključne tačke koje su nam indikatori po kojima ćemo znati kada će krenuti ofanziva. Kada Bahmut bude u potpunom okruženju, za sada je u operativnom okruženju, Seversk kada bude u okruženju, Jampolj, Kupjansk i eventualno Liman. Kada budu u okruženju ili neki od ovih gradova budu zauzeti to će biti indikatori početka napadne operacije strategijskog značaja. Sve ono što se dešava na ukrajinskom ratištu i što je značajno za obe strane, to je u ovom donbaskom luku. To je oblast zone dejstava i to je tzv. ukrajinska odbrambena vertikala. Ključ uspeha ukrajinske odbrane je da slomi napadnu moć ruskih oružanih snaga na ovom prostoru. Rusi sigurno neće krenuti u napadnu operaciju dok ne budu sigurni da ih mogu u potpunosti okružiti.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter