Izvor: BSC HAPPY
10.02.2023 u 20:50
1

Dragoslav Bokan za „AKTUELNOSTI“: „Kosovski zavet je način na koji mi razgovoramo sa Bogom… Zbog toga nas on podseća da ne smemo da izgubimo tu bitku“

U emisiji AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o tome šta za nas predstavlja Kosovo i Metohija.

U emisiji AKTUELNOSTI na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o tome šta za nas predstavlja Kosovo i Metohija, mesto gde je naš identitet preko kosovskog zaveta.

O temama koje se tiču Kosova i Metohije razgovarali smo sa našim gostima, a ovog petka to su bili: Dragan Vasiljković – kapetan Dragan, Zoran Anđelković – Centar za mir i toleranciju i Dragoslav Bokan – Institut za nacionalnu strategiju.

Dragoslav Bokan je u svom izlaganju objasnio šta je zapravo Kosovski zavet i šta on predstavlja za srpski narod.

– Retki su narodi koji posle 633. godine imaju to živo osećanje kao da je najvažniji boj u našoj istoriji bio juče, a ne pre toliko vekova. Kosovski boj je bio pre nego što je postojala Amerika, kada pola naših protivnika nisu postojali ni kao države ni kao narodi. Mi smo postojali. Kosovska bitka, na neki mističan način, nastavila je da traje kroz vekove iako je kroz veći broj vekova bila van teritorije srpske države i odvojena od glavnog toka srpske istorije. Opet se stalno se pojavljivala iz tih mutnih talasa, vremena našeg ropstva i ponovo se vraćala i podsećala nas. I nije slučajno što je najuspešniji srpski rat u istoriji, a to je Prvi balkanski rat, kad smo oslobodili Kosovo i Metohiju i Južnu Srbiju, što su tada i naši vojnici nazivani osvetnicima Kosova. Ta veza sa tako dalekim događajem je nešto što nigde u svetu ne postoji, ni sa jednim narodom. I pored svih pokušaja da nas zavade međusobno i uvedu u građanski rat i da će mržnja nas među sobom biti veća nego prema bilo kom spoljnom neprijatelju i gde će nepoverenje u sopstvenu državu i crkvu biti glavno iskušenje za sve naše moguće pobede, koje su često dalje nego što treba zbog tog našeg osećaja. Kosovski zavet je nastavak Svetosavskog zaveta, a Svetosavski zavet je prevod Novog zaveta. To je način na koji je Bog napravio dogovor sa nekim narodom. Kosovski zavet je način na koji mi razgovoramo sa Bogom, a preko konkretne istorije, politike. Bog ne traži od nas da budemo kamikaze. Pobeda u sprskom jeziku i hrišćanskom pojmovniku nije jednostavna. U hrišćanskoj varijanti pobeda je kad pobediš sebe, kad dođeš do bratstva, do jedinstva i razumevanja, kad ispred sebe imaš one kojima daješ pravo i prednost… Zbog toga nas Kosovski zavet sa jedne strane podseća da ne smemo da izgubimo tu bitku, a sa druge strane nas uči da ta bitka jeste teritorijalna, vezana za svetu zemlju Kosovo i Metohiju i za svetu zemlju naših srdaca. To je ceo proces u kome se bitka vodi svakog dana, da bi se ponekad vodila i prava bitka koju naša vojska čeka u niskom startu. Naša vojska je spreman da u bilo kom trenutku ratuje bez straha, bez razmišljanja o posledicama, to je suština te priče. Ta spremnost na bitku, a ne nestrpljivost – rekao je Bokan, pa nastavio:

– U ovom trenutku naši saveznici su prilično daleko od nas. Ministar Lavrov kada je hteo da dođe kod nas i kada nije uspeo, tada je pokazao svima nama koliko je komplikovana saradnja sa Rusijom u konkretnom smislu, a koliko je važna i aktuelna u daljoj budućnosti nego što je sutrašnji dan. Mislim da ćemo biti najbliži Rusima kada budemo njima korisni, ne kada budemo samo horski vikali „Živela Rusija“, nego kada budemo našli načina da im budemo korisini, a ne može da bude veća korist od naše zemlje nego da kao jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, budemo aktivan posrednik između Zapada i Rusije. Koji će na neki način uspeti sa uvažavanjem i poštovanjem i sa lepom razlikom u jedinstvu, gde je srpski narod uz Rusiju, gde srpska država balansira i traži načine kako da ima fer plej odnose prema Americi i Zapadu i gde se pravi fantastičan balans između naroda i države koji na različite načine u jedinstvu zajedničke strategije treba da dovedu do suituacije da ovaj rat bude prilika da Srbija iz te strašne krize koja je izazvala te ogromne pritiske na nas od strane Zapada, od kada su Rusi krenuli sa specijalnom vojnom operacijom, a mi nismo bili spremni da im uvedemo sankcije, to je obrt situacije u kom ćemo mi stati na noge i biti posrednik između Istoka i Zapada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Dragoslav Bokan za „AKTUELNOSTI“: „Kosovski zavet je način na koji mi razgovoramo sa Bogom… Zbog toga nas on podseća da ne smemo da izgubimo tu bitku“”

  1. Sve nam od Boga dolazi.Ttaj usađeni osecaj neprolaznosti kosovskog boja zauvek će biti duboko u našim dušama. Ta vatra i oganj su tu na kosovskim poljima ispod zemlje i u svetlosti sunca i u tami. Kosovo i Metohija jeste i biće centar sveta ovozemaljskog života

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter