Izvor: BSC HAPPY
26.11.2023 u 21:27
1

EMISIJA „AKTUELNOSTI“: Četvorodnevno primirje i oslobađanje talaca

Danas je treći dan četvorodnevnog primirja sklopljenog između Izraela i Hamasa prema kome treba ukupno da se razmene 50 talaca Hamasa za 150 palestinskih zatvorenika, žena i maloletnika. Primirje se može produžiti i nudi prvi predah za stanovnike Gaze od početka rata 7. oktobra.

U večerašnjoj emisiji o ovoj, ali i o drugim važnim temama vezanim za geopolitičku situaciju u svetu govore Aleksandar Mitić, Dragana Mitrović i Milan Jolović.

Pošto je celokupna situacija sa razmenom talaca, kao i signali koji dolaze sa Bliskog istoka očigledna, kao i disproporcija u celokupnom procesu, Aleksandar Miletić kaže da je najpozitivnije to što su taoci konačno pušteni.

  • Naravno postoji disproporcija u broju Palestinaca koji se puštaju, i ova situacija i slike koje stižu su dobre, iako je postojala mogućnost da do razmene neće doći zbog optužbi Hamasa prema Izraelu, ali srećom do toga nije došlo. Nadamo se da će se to nastaviti i danas i sutra. I ono što vidimo iz izjava naročito Džejka Salivena, savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena je pokušaj da se prebaci lopta na stranu Hamasa, ta neka vrsta moralne odgovornosti na Hamas u kojima on kaže ukoliko želite da nastavite sa ovom razmenom, to je na vama – kaže on i dodaje: „Jasno je da se i SAD i Izrael nalaze u jednoj teškoj situaciji sa moralnog aspekta, s obzirom na svu destrukciju i na sva uništenja, čiji smo bili svedoci poslednjih dana, celokupne situacije u kojoj se nalazi narod u Gazi. S jedne strane nastavak primirja, a sa druge strane oni znaju šta ih čeka i videćemo da li će Hamas pristati na taj nastavak primirja.“

On iznosi stav da se uspostavljanjem ovakvih mini primirja stvara mogućnost da se uspostavi jedno duže primirje, a takođe mišljenja je da ovo primirje više prija Hamasu da dođe do daha, uprkos situaciji da uživa podršku zbog civilnih žrtava koje je tokom ove operacije izazavao Izrael u čitavom svetu pa čak i kod pojedinaca u amerčkoj administraciji.

  • Činjenica je da je Hamas, ne Hamas, ustvari Palestinci su uspeli da isprovociraju reakciju Izraela, koju je želeo da isprovocira, a simpatije su sada u velikoj meri na strani Palestinskog naroda da se dođe do jednog političkog rešenja koje bi u fokus stavilo ne ono što su do sada stavljali Izrael i Sjedinjene Američke države za rešavanje palestinskog pitanja, već upravo rešavanje palestinskog pitanja kao jedinog rešenja da dobiju svoju državu. 

Komentarišući analize koje su objavljivane u svetskoj štampi da ovaj sukob ne odgovara administraciji Džozefa Bajdena pred predsedničku kampanju, profesorka Dragana Mitrović, koja je i stručnjak za međunarodne odnose, a jedna od najvećih poznavalaca gepolitike i geoekonimije u svetu naglašava, da pored smetnji koje ovaj sukob izaziva SAD, on je prema nekim analizama pokazao veliki neuspeh izraelskih snaga.

  • Uprkos potpuno nekontrolisanoj i prekomernoj uporebi sile, i to taktičke vrste sile koju upotrabljava, koja neminovno znači uništavanje infrastrukture, ubijanje civila sa vrlo slabim faktički vojnim efektima u nekom očekivanom smislu uništavanja vojnog krila Hamas, a to bi trebao da bude njihov cilj. Imamo i ove druge analize koje se navode ali ne u javnom obraćanju administracije Izraelu, odnosno premijeru celom etablišmentu. Mada nam se ovde čini da nema figure ili dela vlasti koji bi iskočio sa nešto racionalnijim izjavama i koji su se utrkivali u potpuno nekontrolisanim izjavama, koje mnogi karakterišu kao najavu ili nameru genocida, međutim i Vašington post je počeo da piše da su mnogi članovi Bajdenove administracije sve jedno u američkoj javnosti pa i u okviru demokratske stranke izražavaju podršku Palestincima, pa i Jevrejski intelektualci i mnogi drugi. Ta kontrola medija u ovom slučaju posle početka, najoštriji kritičari pogotovu iz arapskog sveta, iz onog koji pripadaju globalnom jugu, kažu da su SAD saučesnik. Već nekavim indirektnim kanalima će im skrenuti pažnju da to utiče ne samo na rejting administracije aktuelnog predsednika već i samih Sjedinjenih Američkih država čiji globalni rejting neumitno tone .

Milan Jolović sa vojnog apsketa komentarište sukob i kaže da je ovo što je započeo izrale sa vojno taktičkog aspekta previše ambiciozan plan.

  • Ukoliko pogledamo izjave Netanjahua i načelnika generlaštaba da oni neće odustati dok ne unište i poslednjeg teroristu u tako prenaseljenom području to je previše ambiciozan cilj.

On sa druge strane kaže da su taoci fizički dobrog izgleda uproks preživljenih trauma, koje su prevashodno psihičke prirode. On dalje doadaje da je pitanje i međunarodna definicija terorizma upitna, i povlačeći paraleu sa drugim terorističkim aktima i različitim međunarodnim aršinima. On kao vojnik smatra da ne postoji mogućnost da se na tom području uništi u potpunosti Hamas.

  • Izrael jeste jedna od najobučenijih armija, ali je na ovaj način to potuno nemoguće, ja sam bio vojnik i znam šta su ulične borbe, i na ovako naseljenom terenu to je nemoguće postići.

U daljem toku emisje postavljeno je pitanje zbog čega dolazi do ovolikog sukoba mišljena između Jevreja i Cionista, na šta večerašnji sagovornici odgovaraju da to ne može biti uzeto kao postulat i činjenica u samom izraelu, ali da nakon događaja od sedmog oktobra, i svi oni koji su bili kritični prema Netanjahu iz različitih razloga, sada su još kritičniji jer se izrael nije snašao kada se prvi napad Hamasa dogodio

  • Postoje mnogi i unutar samog Izraela koji su svakako rezignirani zbog očajne reakcije , ali postoje mnogi koji smatraju da način na koji se vodi ova operacija da je pogrešna, i ovo je trategija koju je Izrael pravio tokom akcije protiv Hezbolaha u 2006 godine, u kome se se sprovodi strategija u kojoj se primenjuje “ Mi ćemo tako jako da udarimo na vas da vam nikada više neće pasti napamet da ovo napravite.

Međutim postavlja se pitanje zbog čega Izrael koristi taktiku čitavog sveta, Mitrović kaže da se neke stvari mogu samo pretpostaviti i analizirati, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi iz kog razloga Izrael bira jednu od najgorih strategija suočavanja sa teroristima.

  • Od samog početka je misterija kako je jedan ovakav napad mogao da prođe neprimećeno i da dodđe do napada Izarela i svega što se sa njim meša a to su Palestinci koji žive u nekakvom aparthejdu, svakodnevno prolazi kroz te između maksimalnih zidova, a onda jedan neverovatno masivan napad, koji je sve zatekao, koji je promenio sliku o Izraelu.On što znamo da država Izarel koju osuđuju rabini Hasidi koji smatraju da je ovo država koju je bog namenio izraelkom narodu nego cionistička država nasilnička agresivna država, i ogromne moći koju zaista imaju. Od svih zemalja u SAD su najočigledinje etablirani ne samo tamo gde se donose odluke nego i u poslovnim krugovima gotovo svih zapadnih zemalja ne samo tamo gde se donose odluke nego tamo gde se kreira javno mnjenje. Takva pozicija i ovo što vidimo gotovo je jednaka političkoj smrti svakog ko bi kritikovao državu Izrael . Ovo vidimo i na primeru generalne skuptine UN navodi ona.

U emisju se uključio i Zoran Vitorović novinar koji je komentarisao neuspelu propagandu, i izeno stavove koji postoje u Švajcarskoj gde živi.

  • Ne bih rekao da je ova propaganda bila neuspešna, ali ovde imate određene resetimente naročito prema Nemčkoj i drugom svetskom ratu gde pokušavaju da smire situaciju ne bi li se sprečila eskalaciju. Vi u ovom trenutku imate jačanje nezadovoljstva i u Nemačkoj i u Švajcarskoj prema Izraelu, gde je policija morala da reaguje . Ne bih rekao da je propaganda jača i iamo nerazmeru aktivnosti navodi Vitorović

On dalje navodi da švajcarski i nemački mediji navode pitanja šta će se dogoditi sa stanovnicima gaze i planovima koji egsistiraju u evropi i svetu.

U daljem toku emisje razgovarano je o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini koja ulazi u drugu godinu trajanja. O njoj je govorio i Vitorović i kako se mediji u Švajscarskoj i Nemačkoj se odnose prema ovoj situaciji, kao i finasijama i ekonomskom uticaju koji ovaj sukob manifestuje na čitav svet.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EMISIJA „AKTUELNOSTI“: Četvorodnevno primirje i oslobađanje talaca”

  1. Netanjahu i glavni iz Hamasa prave taktičku grešku . Netanjahu nije trebao kazti da objavljuje nastavak rata protiv Hamasa pošto svaki ubijeni iz Hamasa dobija novog člana Hamasa a iz Hamasa nisu trebali da traže oslobađanje Palestinca iz zatvora jer to može da ugrozi Hamas posto se zna kako je stvoren Hamas .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter