Izvor: Kurir.rs
29.07.2023 u 15:43
0

BIO JE U VEZI S NJENOM SESTROM, A ONA SE UDALA ZA NJEGA: Na današnji dan pre 42 godine krenuo je SUNOVRAT najvoljenije princeze

Neprežaljena princeza Dajana, tadašnjeg princa, Čarlsa (74) upoznala je sa samo 16 godina. On je u to vreme bio u vezi s njenom sestrom Sarom. Tri godine nakon njihovog upoznavanja, Dajana i Čarls javno su priznali svoju romantičnu vezu. Svega godinu dana nakon, Čarls je Dajanu zaprosio, a već tad su počele glasine o njegovoj aferi s današnjom kraljicom Kamilom (76).

Tad dvadesetogodišnja Dajana i tridesetdvogodišnji Čarls venčali su se 29. jula 1981, a u velikoj Britaniji taj dan je proglašen državnim praznikom. Dajana je pred katedralu Svetog Pavla došla u pratnji oca, a na venčanju je bilo 3.500 zvanica, među kojima i predstavnici kraljevskih porodica iz cele Evrope. Procenjuje se da je venčanje preko televizije pratilo više od 700 miliona ljudi.

Njena venčanica postala je želja svake mlade, a dizajnirao ju je mladi bračni par Dejvid i Elizabet Emanul. Prema Dajaninoj želji, venčanica je imala puf rukave, svilu, šlep od sedam metara i čipku vezanu perlicama. Cipele je izradio Klajv Šilton, niske potpetice od satena i čipke bile su ukrašene s nekoliko stotina perlica, a ispod pete pisali su inicijali C&D.

Za dan venčanja, princeza je nosila miris „Houbigant Quelques Fleurs Eau de Parfum“, koji je kreiran 1912, a ništa nije moglo da prođe bez tijare. Spenser je nosila tijare iz svoje porodice koja je izrađena 1930-ih, a doradila ih je draguljarska kuća Garrard. Kako nalaže tradicija, par je odabrao venčano prstenje izrađeno od velškog zlata.

Nakon ceremonije, održan je svečani doručak za 120 zvanica, i to u Bakingemskoj palati. Bila je poslužena riba u umaku od jastoga, piletina nadevena jagnjetinom i jagode sa šlagom. što se tiče deserta, bilo je posluženo 27 torti, zvanični poslastičar je bio Dejvid Ejveri, glavni poslastičar Royal Navy kuvarske škole. Glavna torta je bila dekorisana Čarlsovim grbom, obiteljskim grbom porodice Spenser, te cvećem – ružama, đurđevkom i orhidejama.

Nakon venčanja usledilo je bračno putovanje. Par je otišao vozom u Hempšir, na isto mesto gde su kraljica Elizabeta II i Filip otišli na svoju prvu bračnu noć. Nakon nekoliko dana boravka tamo, par se zaputio jahtom na Mediteran. Po povratku, pridružili su se porodici u Škotskoj.

Par je u braku dobio dvojicu sinova, princa Vilijama (41) i princa Harija (38), a već tad, princeza je počela da pati od depresije i bulimije.

– Ujutru bih se probudila s osećajem da ne želim da ustanem iz kreveta, osećala sam se neshvaćeno i potišteno – rekla je jednom prilikom.

Nakon rođenja princa Harija, njihov brak je počeo da propada u aferama. Dok su Čarlsa povezivali s Kamilom, Dajanu su optuživali za aferu s vojnikom Džejmsom Hjuitom. Kraj braka objavili su 1992. godine, a finalna rastava usledila je 1996, samo godinu dana pre nego što je princeza poginula u saobraćajnoj nesreći.

Nakon razvoda, Dajana je započela vezu s Dodijem Al-Fajedom, a nedugo nakon, 31. avgusta, princeza je poginula u saobraćajnoj nesreći bežeći od paparaca. Njenu sahranu na televiziji je pratilo više od 30 miliona ljudi, dok je više od 60 miliona ljudi ostavljalo cveće ispred Bakingemske palate.

Iznenadna smrt voljene princeze zavila je narod u crno, a sve oči tad su bile uprte u kraljicu Elizabetu, koja se javnosti oglasila tek nakon šest dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter