Izvor: Index.hr
07.05.2024 u 11:46
0

OBLAČNO JE U KIJEVU, PA DA RAZBIJEMO TMURNO VREME: RUSIJA „prešla igricu“ – KREĆU NUKLEARNE VEŽBE na granici sa UKRAJINOM, vaspitna za NATO

Rusija je danas saopštila da planira da u blizini granice sa Ukrajinom održi vežbe koje simuliraju upotrebu nuklearnog oružja, koje se naziva i taktičko nuklearno oružje, prenosi CBS. Saopštenje Rusije usledilo je uoči inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina za peti mandat i nekoliko dana pre nego što Moskva slavi Dan pobede, najvažniji sekularni praznik Rusije, u znak sećanja na pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

„Vežbe su odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika u vezi sa Ruskom Federacijom“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. To je prvi put da je Rusija javno objavila vežbe taktičkog nuklearnog naoružanja Ovo je prvi put da Rusija javno najavljuje vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem, iako njene strateške nuklearne snage redovno održavaju takve vežbe. Taktičko nuklearno oružje uključuje vazdušne bombe, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijsku municiju i namenjeno je za upotrebu na bojnom polju. One su manje moćne od masivnih bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete, namenjene uništavanju čitavih gradova. Saopštenje Rusije je upozorenje zapadnim saveznicima Ukrajine da se više ne mešaju u dvogodišnji rat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i neki od njegovih zapadnih partnera upozorili su da bi, ako se Rusija ne zaustavi, sukob mogao da se prelije i van Ukrajine u rat između NATO-a i Rusije.

POPLAŠILI SE KAO MIŠEVI – RUSIJA UPUTILA VOJNI ULIMATUM VELIKOJ BRITANIJI: Direktna pretnja MOSKVE LONDONU, evo šta ih čeka

Peskov: Nova runda eskalacije Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je prošle nedelje da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da će kijevske snage moći da koriste britansko oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije. Neke druge zemlje NATO-a koje snabdevaju Kijev oružjem odbacile su ovu mogućnost. Kremlj je komentare označio opasnim, povećavajući tenzije između Rusije i NATO-a. Rat je već značajno zaoštrio odnose između Moskve i Zapada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Makronova nedavna izjava i druge primedbe britanskih i američkih zvaničnika podstakle nuklearne vežbe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter