Izvor: Jutarnji.hr
19.04.2023 u 12:18
0

Milijarder je IDOL NARODA jer ima DESETORO DECE sa tri žene: „FAMILIJARNI SMO, podržavamo ga“

Pobornici pronatalizma tumače kako nam budućnost zavisi od toga hoćemo li da imamo dovoljno dece.

U SAD-u se rađa novi pokret za koji je još teško proceniti da li se radi o praktičnom pokušaju organiziranja društva da se suoči s velikim problemom ili o nekoj novoj vrsti religije/ideologije, a zove se pronatalizam. Kao što sam pojam otkriva, pobornici pronatalizma tumače kako nam budućnost zavisi od toga hoćemo li da imamo dovoljno dece. Niz društava suočen je s padom broja stanovnika, starenjem populacije i premalo novorođenih kao faktorima koji počinju da limitiraju potencijale gospodarskog rasta, što je uvod u dramatičnu eroziju blagostanja i gomilanje socijalnih problema.

Više američkih medija izvestilo je o rastu aktivnosti pronatalista; grupacije koja je navodno deo subkulture „racionalizma“ i „efektivnog altruizma“, a uzima sve jači zamah u Silicijskoj dolini te ostalim lokacijama gde dominiraju predstavnici tech industrije skloniji konzervativnijoj političkoj opciji.

Moglo bi se reći da se radi o ljudima koji žele da osveste kako uz pad broja stanovnika, premalo starih i previše mladih, čovečanstvo nema naročitu budućnost.

„Poprilično smo familijarni s pronatalističkim pokretom i podržavamo ga… Moramo da adresiramo krizu fertiliteta koju pogoni kriza brakova“, kaže Jake Kozloski, osnivač platforme za dejting.

Kozloski to čini tako što pomaže ljudima lakše da nađu partnere. Pronatalistkinja Diana Flajšman – inače profesorka psihologije na Univerzitetu Novi Meksiko – govori: „…ohrabrujem ljude koji su odgovorni i pametni da imaju decu jer će nam to budućnost učiniti boljom“.

Flajšman je inače i konsultantkinja koja radi za start-up koji se bavi selekcijom embriona, i trenutno je trudna. Nosi svoje drugo dete.

Pronatalisti „obožavaju“ Ilona Maska, ali ne zbog toga što je pokrenuo niz atraktivnih biznisa te povremeno drži titulu najbogatijeg čoveka na planeti, nego zato što je s tri različite žene začeo desetoro dece.

Uostalom, sudeći prema izjavama, Mask nije samo delima nego i rečima iza pronatalističkog pokreta:

„Ako ljudi ne budu imali više dece, civilizacija će se urušiti. Zabeležite moje reči…“, izjavio je Ilon Mask te je konstatovao kako je populacijski kolaps veća opasnost od ubrzavanja klimatskih promena. Upozorio je Mask da će Japan kao zemlja koja iza sebe ima decenije niskih stopa fertiliteta „eventualno prestati da postoji“.

Veću pažnju javnosti novi pronatalistički pokret privukao je u novembru nakon što je Insider pripremio specijalni izveštaj, dok je osnivačica 23andMe, Linda Evi, govorila o sve širem uticaju pronatalizma na teksašku tech scenu. O pronatalizmu počelo je da se često raspravlja i u ekskluzivnom okupljalištu poslovnih lidera Dialog. Među osnivačima Dialoga je slavni pionir PayPala, milijarder Peter Tiel, koji smatra da je pad populacije vrlo važno pitanje.

Postoje i prve naznake ozbiljnog internacionalnog širenja pronatalističkog pokreta. U Britaniji su i dalje politička niša, ali pokušavaju da povežu inače nespojivo; intelektualnu desnicu s levicom fokusiranom na familijarni život radnika.

U SAD-u se najzapaženijim predstavnicima pronatalista smatra bračni par Simon i Malkom Kolins. Radi se, naravno, o brižnim roditeljima koji su se prometnuli u filozofe koji propagiraju pronatalizam, iako članovi tog pokreta navodno ne preferiraju isticanje, samohvalu ili javnu galamu. Kolinsovi su 2021. osnovali neprofitnu grupu Pronatalist.org, koja funkcioniše pod takođe neprofitnom fondacijom Pragmatist. Jedan od ključnih finansijera im je estonski tech milijarder Jan Talin.

Kolinsovi u osnovi podržavaju javne politike koje povećavaju stope nataliteta. Njihov pronatalizam praktičan je odgovor na antinatalizam, koji polazi od pretpostavke kako dete ne treba da dođe u svet u kojem mu nije osiguran dobar život.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter