Izvor: bsc Happy
15.11.2023 u 17:28
0

ODLAZAK LEGENDE: „U ovoj zemlji se u svemu kasni, samo se umire pre vremena“ (VIDEO)

Uloge po kojima ćemo pamtiti Žarka Lauševića

„Ovo je zemlja gde se u svemu kasni. Samo se umire pre vremena“, jedan je od čuvenh citata iz knjige „Godina prođe, dan nikada“, Žarka Lauševića.
Legendarni glumac, koji je važio za jednog od najboljih domaćih glumaca, preminuo je u 63. godini posle teške bolesti.

Vest o smrti velikog glumca zatekla je brojnu njegovu publiku.

Žarko Laušević ostaće upamćen po velikom broju legendarnih uloga u domaćim filmovima.
„Moj put u glumi bio je sporiji. Razlog je bio što sam ja došao iz provincije. Svi su živeli kod mame i tate, imali su tu vrstu sigurnosti, ja nisam. Nije bilo majke… Nije mi se vraćalo u Crnu Goru, koju jako volim“, ispričao je Žarko Laušević.

On je pričao i o teškom periodu tokom devedesetih godina i životu u Americi.

„Kad prođe neko vreme sve izgleda lakše. Drugačije sagledaš sve. Ne možeš da zamisliš koliko ti je bilo teško. U Americi sam bio ograničen, nisam mogao da vozim, da se krećem kako treba… Imao sam samo staru, roze vozačku dozvolu. Radio sam ono što sam mogao da radim. Kako od poternice da uradim nešto veće? Ulazak u avion? Ilegala potpuna…“, rekao je glumac.

Igrajući u seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću, za koju je scenario napisan po romanu Vuka Draškovića, laušević je rekao: „Istorija koja se ne nauči i ne savlada, ponavlja se“. On je u toj seriji igrao lik Nikole Prvog Petrovića, vladara Crne Gore.

Pa da odigramo… ili ovde ili tamo
Veliki prijatelj mu je bio Nebojša Glogovac s kojim se, pre pet godina, oprostio dirljivim pismom objavljenim u nedeljniku NIN. Tad je pisao i o njihovom novom zajedničkom projektu, koji će raditi „ili ovde ili tamo“.

„Moja nastarija ćerka je godinama imala svog omiljenog i najboljeg glumca. Onda mi je jednog dana bojažljivo izjavila: Tata, ti više nisi moj najbolji glumac!. „Ah, ko je taj što je čedu mome pomutio razum?“ – promucah nekog patetičnog Šekspira iz sećanja. „Nebojša Glogovac…“ – skrušeno mi priznade. Zagrlih je. „Pa, on je i za mene najbolji glumac“ – priznah i ja njoj. Laknulo joj je. I zbog tebe je otputovala iz Čikaga s nama u Boston da ponovo odgleda predstavu. Glogi, od kada sam čuo za tvoju boljku, krenuo sam nešto da pišem za nas. Pa da odigramo… ili ovde ili tamo.“

Brojne legendarne uloge
Laušević će ostati upamćen po brojnim legendarnim ulogama.
Žarko Laušević je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“.

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Nož“ (1999).

Dana 31. jula 1993. godine, Laušević i njegov pet godina stariji brat Branimir, Mili, napadnuti su u blizini podgoričkog lokala „Epl“. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4.5 godine, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku, u SAD. Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

Poslednji put u javnosti na premijeri filma
Žarko Laušević je poslednji put viđen u javnosti na velikoj premijeri filma „Heroji Halijarda“. Glumac je tada izašao na binu, a publika ga je dočekala uz velike ovacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter