Izvor: Happy BSC
25.02.2024 u 15:02
0

DEDA PREMINULOG MMA BORCA BIO KRALJ PLEMENA U AFRICI: Evo kako je UBIJENI Stefan (23) pričao o njemu

Stefan je često pričao o dedi Moca Molotov Savić koji je doživeo počast koju malo koji Srbin jeste

Kao bomba odjeknula je vest da je mladi MMA borac Stefan Savić (23), reprezentativac Srbije i osvajač bronzane medalje na svetskom prvenstvu, umro nakon što je izboden na Dorćolu. Mnogi ga znaju ne samo po sportskim uspesima, već i po dedi, koji je rođen u Kuršumliji, ali je završio u Africi i to ka kralj jednog plemena.

Stefan je često pričao o dedi Moca Molotov Savić koji je doživeo počast koju malo koji Srbin jeste.

Svečanim činom, stanovnici malog mesta Išijagu u Eboni Stejtu, republici na jugu Nigerije, inaugurisali su geometra „Energoprojekta“ Kuršumličanina Molotova Mocu Savića u svog počasnog kralja čime je tada postao prvi belac sa titulom počasnog kralja ovog milionskog afričkog plemena.

Novi kralj je dodirom lepeze od lavlje kandže i antilopine kože pomazio do zemlje sagnute podanike koji su se tiskali uz svog velikodostojnika ne bi li od njega dobili blagoslov. A nakon inauguracije, veselje se nastavilo do kasno u noć, uz vidno pokazivanje privrženosti suverenu.

„Pleme Igbo broji šesnaest miliona ljudi, njegovi pripadnici su vrlo gostoljubivi, rasuti su po celoj Nigeriji, kao veliki trgovci, stručnjaci raznih profila. Kada uđete u njihovu kuću, dobijate palmino vino u znak dobrodošlice, kao kod nas slatko, ili nekada hleb i so. To piće je egzotično i veoma ukusno, a drugi njihov nacionalni specijalitet je burgutu, rakija od šećerne trske. Za počasnog kralja plemena Igbo krunisan sam u znak velikog prijateljstva, gostoprimstva i izuzetno uspešne petnaestogodišnje saradnje, na šta sam im ja veoma zahvalan i ponosan“, objasnio je Savić još 2018. godine u intervjuu za „Top novosti“, kako je pre više od dvadeset godina postao afrički kralj.

Ko je Moca Molotov Savić?

Savić je rođen u Kuršumliji 1947. godine, a za svoje ime Molotov saznao je tek pri upisu u geodetsku školu, kada je priložio krštenicu koju su mu svojeručno potpisali kum Miloje i pop Trojko. No, prezime Staljinovog ministra u njegovom imenu nije mu smetalo da putuje po celom svetu i učestvuje u izgradnji najvećih svetskih investicionih projekata.

U početku svoje geodetske karijere učestvovao je na izgradnji domaćih brana Batlave, Gračanke i Mratinje, a zatim Čira Piure u Peruu, Kiambere u Keniji, autoputa Kuala Lumpur – Singapur, a poslednjih petnaest godina u Nigeriji, na izgradnji infrastrukture novog glavnog grada Abudže, rafineriji nafte i tečnog gasa na ostrvu Boni Island i velikog broja puteva i pruga u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji Crnog kontinenta.

U Nigeriji se najduže zadržao i stekao mnogo dobrih prijatelja i na kraju svega toga, ta prijateljstva su i krunisana tom počasnom kraljevskom titulom.

Kako je uspeo da postane kralj?

Njegov unuk, preminuli Stefan ispričao jednu anegdotu o tome kako je nakon deda postao kralj. isečak intervjua objavljen je na Instagram stranici „ig.kursumlije“,

„On je bio geometar tamo i kupio je neke vakcine. Tada je zavladala neka bolest i onda ih je on tim vakcinama izlečio. Tada im je pomogao i onda su ga proglasili za kralja. Kralj je bio dok nisu pokušali dva puta da ga ubiju, tamo se puca kalašima, tamo ti je rat, tamo ti život ne vredi ništa. Plate ti ubistvo za 60 dolara. Tamo ne vrediš kao čovek“, rekao je tada Stefan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter