Izvor:
12.10.2016 u 23:45
0

DOKTOR SASLUŠAN U POLICIJI: Utvrđeni brojni propusti u slučaju smrti malog Radenka!

Doktor Dobrivoje Bojanić, koji je stavio gips malom Radenku Nikodinoviću (8) u lozničkoj bolnici saslušan je danas.

U istom danu stigli su i rezultati istrage unutrašnje inspekcije, a istraga je dokazala da su u bolnici napravljeni silni propusti.

Sledeći korak je sud časti. Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara.

– Potrebni su izveštaji lekara, medicinska dokumentacijam, angažuje se i veštak koji donosi odluku o konkretnom slučaju, odnosno da li je bilo povrede profesionalne odgovornosti lekarske etike. Nakon toga sud časti donosi odluku kao eventualnu kaznenu meru oduzimanje licence, oduzimanje dozvole za rad – navodi Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

U medicinskoj dokumentaciji nije postojao nijedan papir, na osnovu koga bi moglo da se utvrdi kako je dečaku dijagnostikovana povreda, jer dokumentacija uopšte nije ni vođena, a u narednom periodu predviđaju se oštrije mere, kako bi bilo nemoguće sakriti greške lekara.

– To je strašna stvar kada izgubite dete, tada vam više ne znači nikakva kazna, vi ste izubili dete, ali je ovo poruka i sektoru zdravstva i sektoru kontrole i medicinskim fakultetima da mnogo budu oprezniji i mnogo kontrole i rada ulože u ove manje centre koje mi ne vidimo, a onda kada se dogodi ovakva tragedija, saznamo za ovakav i onakav rad – rekao je Dušan Milisavljević, nekadašnji predsednik Odbora za zdravstvo.

Da se ovakva tragedija nikada više ne bi dogodila, najveći stručnjaci i najbolji lekari odlaziće u bolnice u unutrašnjosti, gde će provesti dva do tri dana, a odlaziće svake nedelje. Jednom nedeljno moraće da postoji izveštaj o radu ustanova, koji će se dostavljati ministarstvu zdravlja. To je danas dogovoreno na sastanku ministra Lončara i direktora kliničkih centara Srbije.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter