Izvor: KURIR.RS
21.09.2023 u 10:37
0

PREVARILI NA STOTINE GRAĐANA: Pljušte tužbe protiv vodoinstalaterske mafije!

Jedna vodoinstalaterska firma, koja se i dalje reklamira na internetu i po oglasima, uzima novac za renoviranje kupatila i ne završava posao. Na pozive ne odgovaraju, posao ne završavaju. U Uniji potrošača kažu da im se čak stotinak građana javilo sa istom pričom.

Raskopaće vam kupatilo. Daće reč da će završiti posao. Avans će vam uzeti i više ih nikada neće videti. Tako rade organizovane grupe prevaranata u Beogradu, kažu upućeni. Vama će ostati cigle, šut i blato. Moraćete da angažujete nove majstore i umesto 1.000 evra, platićete najmanje 2.000. To desilo Ljubici Ćosović.

– Ukucala sam na internetu renoviranje kupatila i izašao mi je jedan sasvim pristojan sajt na kojem je sve bilo po principu ključ u ruke, da dolazi ekipa i sve nabavljaju sami. Pozvala sam taj telefon i čovek je već to popodne bio spreman da dođe i ponudio je pristojnu cenu. Doneo je svoje ugovore i pečate. Kako su rasturili kupatilo, tako je krenulo nedolaženje radnika. Svaki dan biće sutra, biće sutra – objašnjava Ljubica.

Majstori se javljaju na telefon da građani ništa ne posumnjaju. Ista vodoinstalaterska firma prevarila je još stotinak građana, kažu u Uniji potrošača. Samo dvadesetak odsto njih traži odštetu na sudu. Na to prevaranti i računaju, jer malom broju ljudi vratiće novac, a pare od ostalih ostaju njima i oni su tako na dobitku. Retko kada ih ko goni krivično.

Novinari su, kako navode, pozvali telefonom tu firmu i poslali im mejl, ali odgovor nisu dobili. Pošto je, kako tvrde upućeni, reč o organizovanoj prevarantskoj grupi majstora neki sugrađani iz straha nisu želeli pred kameru.

PALA PRVA KAZNA ZA VOZAČA TROTINETA: Policija nema pardona, evo koliko će sada morati da plate (FOTO)

Kada prevare, obično menjaju adresu, broj telefona, naziv firme.

– Trenutno je izuzetno zastupljena ta tzv. vodoinstalaterska mafija. Ako se pogledaju podaci u APR-u može se primetiti da oni u proseku egzistiraju dve do tri godine, pa se brišu iz registra. Dakle, osnivaju se pod raznim imenima – navodi Vesna Perinčić iz Republičke unija potrošača.

Za prevarantske grupe su upoznati i drugi majstori koji savesno rade. Tvrde, preporuka će uvek biti najsigurnija, a gotovo svi uzimaju avans. Oni provereni i dobri su zauzeti i po nekoliko meseci unapred i nisu jeftini.

– Imao sam situaciju da merim stan, pitam kad možemo da krenemo, oni mi kažu sutra. Ja kažem ne mogu sutra, tek za dva meseca otprilike, a ja sam tu na preporuku došao. E onda oni pribegnu daj zovi bilo koga ko je sutra slobodan, znaš li nekoga. To je mač sa dve oštrice, jer ko je danas slobodan za sutra treba malo da se zapitaju i što je slobodan – ističe za RTS majstor Željko Šutuljić.

Čak i ako majstor ima ugovor i pečat, izgleda, to nije garancija. Iz MUP-a kažu da nisu ni imali ovakvih prijava. U najvećem broju slučajeva građani pokreću samo tužbe, kažu advokati, jer im je najvažnije da vrate novac, a retko ko se odlučuje na krivičnu prijavu, za koju je zaprećena i kazna zatvora.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter