Izvor:
04.03.2018 u 20:15
0

UZBUNA U PROKUPLJU I ŽITORAĐI: Proglašeno vanredno stanje, evakuisano 80 stanovnika!

PROKUPLJE – Od jutros je zbog ogromnog porasta reke Toplice proglašeno vanredno stanje u Prokuplju i za sada je zbog poplave evakuisano 80 osoba, od čega je 35 dece.

Trenutno je stanje kritično, jer se brani naselje Guba i Liparsko naselje. Voda je u naselju Guba probila bedem i poplavila deo kuća, a u Liparskoj samo oranice.

I dok se većina građana plaši nadolaska vode, ima i onih koji u svemu vide vajdu. Naime, kao i uvek visok nivo reke Toplice ponese i drva, pa je na prokupačkom keju „gužva“ oko toga ko će pre da dohvati balvan iz reke. Pre tri godine je tako dete upalo u Toplicu i jedva su ga izvukli.

Kako su kod brda Hisar poplavljena i oba bunara, pola grada nema vodu, kao i nekoliko sela u okolini Prokuplja.

– Za poslednje pet godine Toplica nije bila veća i ulažemo maksimalne napore da zaštitimo pre svega građanstvo, a zatim i materijalna dobra. Problem će tek stvoriti sneg, koji se topi, kao i kiša koja povremeno pada. Ipak, učinićemo sve što je u našoj moći da suzbjemo vodenu stihiju – kazao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

On je sa volonterima i zaposlenima u Javnom preduzeću „Hammeum“ na terenu i postavljaju džakove kako bi sprečili dalje izlivanje Toplice.

Evakuisani su smešteni u Sokolskom domu u centru grada i o njima se staraju volonteri Crvenog krsta Prokuplje.

Tek popodne očekuje se novi vodeni talas, a prema poslednjim merenjima nivo reke Toplice u mernoj stanici Pepeljevac kod Kuršumlije, koja pripada Hidrometeorološkom zavodu je 250 santimetara.

Kako su preneli lokalni mediji i u Žitorađi, gde je voda došla do pojedinih kuća, takođe je proglašena vanredna situacija.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter