Izvor: astrosestre
16.09.2022 u 14:16
0

Sve što bi trebalo da znate! Retrogradni Merkur i kako da ga najbolje iskoristite

Vreme kad je retrogradni Merkur je vrlo važno, jer u astrologiji Merkur predstavlja čoveka, onaj umni deo svih nas koji razmišlja, komunicira i donosi odluke, a retrogradnost označava vraćanje unazad, grešku i promašaj. Kad se ova dva značenja spoje dobije se slika pogrešnih zaključaka, odluka, nesporazuma, nevešte komunikacije… i sl.

Naravno, ništa u astrologiji (a ni u životu) ne treba shvatati bukvalno, pa ni ovo kratko opštepoznato tumačenje. Cilj ovog članka je da vam detaljno objasni ovaj period kako biste mogli da ga u potpunosti iskoristite za sve ono dobro što može da vam donese. Postoje sjajne stvari koje se preporučuju baš dok je Merkur retrogradan!

Ali pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo kad će sve Merkur ići unazad u 2022. godini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Datumi za vaš kalendar – retrogradni Merkur

2022.-e godine Merkur će biti četiri puta retrogradan:

  1. Od 14. januara do 04. februara 2022. godine
  2. Od 10. maja do 03. juna 2022. godine
  3. Od 10. septembra do 02. oktobra 2022. godine
  4. Od 29. decembra do 18. januara 2023. godine

Zabeležite ove datume u svoj kalendar.

Dodajte još jedan dan, kad je Merkur stacionaran

Dan pre nego što krene retrogradno, Merkur stane. Možemo da zamislimo auto koji u vožnji treba da krene u rikverc. Da bi to bilo moguće prvo uspori, zatim stane, i onda krene unazad. Tako i Merkur.

Budući da predstavlja planetu koja simbolizuje komunikaciju, trgovinu, tehniku, elektroniku, zatim papirologiju, administraciju i uopšte donošenje odluka i logično racionalno razmišljanje, možemo da očekujemo da će u danu kada stoji, kad je stacionaran, to izazvati razne vrste blokada.

DNEVNI HOROSKOP ZA 16.SEPTEMBAR: Škorpije, nalazite se u sjajnoj formi! Vage, ne prećutkujte istinu pred voljenim bićem!

Stane ti mozak. Stane ti auto. Stane lift. Blokira kompjuter ili telefon. Neće da otvori fajl. Važan sastanak se odloži. Saobraćaj je u zastoju. Neko negde čeka. Nemoj da budeš ti.

Zbog toga je savet da u danima kada je Merkur stacionaran, ne planiramo ništa što nam je od velike važnosti. Ne pravimo planove za taj dan jer su velike šanse da će se izajaloviti. Ovaj perod treba da bude bez stresa.

Isto će se desiti kad krene direktno. Auto iz rikverca stane, pa onda krene pravo.

Savet: dodajte u svoje kalendare još dva dana potencijalnih blokada, dan pre nego što krene retrogradno i dan kad završi retrogradan hod.

Merkurova senka

Merkurova senka znači da Merkur prolazi istim putem kojim je već prešao. Drugim rečima, on prvo ide direktno, zatim se vraća unazad, pa ponovo ide direktno preko istih stepenova preko kojih je već dva puta prešao. Taj treći prelazak se zove senka.

Savet za ove dane: sve je u redu sa najvećim brojem aktivnosti, samo nemojte planirati najvažnije događaje u životu dok je u senci. Naravno, sve dok se vi pitate. Ako nije do vas, onda samo dobro pročitajte sve što piše sitnim slovima, potrudite se da sve dobro razumete, pitajte, pitajte i pitajte (nemojte da vam bude glupo i sto puta da postavite isto pitanje ako ne razumete). Tada će sve biti okej.

Merkur će iz senke izaći:

  1. 28. februara 2022.
  2. 18. juna 2022.
  3. 16. oktobra 2022.
  4. 23. februara 2023.

Fenomen retrogradnosti

Retrogradnost u Solarnom sistemu uopšte ne postoji. Sve planete se kreću samo direktno po svojoj orbiti, ali gledano sa naše planete one idu napred-nazad. Drugim rečima, retrogradnost je optička varka.

To znači da ni mi u svom razvoju nikad ne idemo unazad. Idemo samo unapred, i tri puta godišnje (u 2022.-oj i četvrti put) imamo priliku da osvestimo svoju genijalnost (zašto baš genijalnost objasnićemo malo kasnije).

Šta ne treba da radimo dok je retrogradni Merkur

Pošto Merkur vlada komunikacijom, ovo je vreme nesporazuma, stoga je pametnije izbegavati važne razgovore, dogovore, pregovore, potpisivanje ugovora, i sl.

Merkur vlada transportom i tehnikom, pa ovo nije dobro vreme za kupovinu automobila, telefona, kompjutera, bele tehnike i ostalih uređaja.

Nije dobro vreme ni za pokretanje novog sajta, web-shop-a, i sl. Kao ni za promenu domena, banke, niti za otvaranje novih računa u banci, PayPala, i sl. Izbegavajte sve što ima veze sa administracijom. Ovo je vreme kad će vam tražiti još jedan papir, kad će pogrešno zavesti vaš slučaj, kad će softver pogrešno povezati podatke i to neće biti ničija greška (do vaša).

Naš neslavan primer je da smo otvorile poslovan PayPal nalog za Astrosestre u vreme retro Merkura i softver je povezao da je Srbija na Jamajci! Tako je adresa glasila ulica i broj, Beograd, Srbija, Jamajka. To nije moglo da se popravi, pa smo morale da ga ugasimo, zbog čega smo izgubile puno vremena pre svega na otkrivanje greške i pokušaj da to sa PayPal službom rešimo, energije, i na kraju novca. Prilično nas je koštalo.

Merkur vlada i trgovinom, pa i na tom polju možemo da očekujemo zapetljancije, zato dok je retrogradan ne treba otvarati prodavnicu, firmu, udruženje…

To nije vreme objavljivanja knjiga, ni e-knjiga, kao ni pokretanja ciklusa radionica, projekata i svega ostalog što treba da traje kroz vreme.

Ne menjajte šifre tada.

Ne idite u katastar, ni sud, ne podnosite nikakve molbe, zahteve, i sl.

Ne preduzimajte hirurške zahvate i operacije koje mogu da sačekaju (da se ne bi vratila bolest i da ne biste morali opet na isti zahvat).

Savet: Ako znate da vam treba nešto od pobrojanog, planirajte da sve završite pre nego što Merkur krene retrogradno, ili posle, tako da budete mirne u ovim danima. Zato je važno da zapišete ove dane u svoj kalendar kako biste unapred sve lepo isplanirale

Šta treba da radimo dok je retrogradni Merkur

Jeste gledale seriju „Doktor Haus“? Ako jeste, onda znate kako on radi.

Doktor Haus prvo prikuplja podatke, testira, posmatra pacijenta, priča sa njim, informiše se. (sve ove akcije su u simbolici direktnog Merkura)

Kad obavi sve analize i skupi brdo podataka, sve ih stavi na vidno mesto ispred sebe i posmatra ih. (stacionaran Merkur)

Zatim ne radi ništa. Udara lopticom o zid. Svira gitaru. Naizgled gubi vreme. (retrogradni Merkur)

Ovaj period kad ništa ne radi mu služi da uđe u mentalnu prazninu, da očisti um od prethodnih iskustava i zaključaka koje je do sada donosio, kako ne bi uvek išao iz poznatog. Slučaj je nov. Misteriozan. I da bi ga rešio potrebno mu je vreme mentalne praznine kako bi se um otvorio za nove, do sada nikada viđene zaključke.

Kad ne bi imao takav proces, uvek bi zaključivao na osnovu starog i poznatog, te bi bio sasvim prosečan lekar.

Sa ovim procesom on je genijalan.

Ali ni tu nije kraj, hajde da vidimo kako on zapravo dolazi do odgovora.

Nova ideja mu uvek sine naizgled slučajno. Ode da proćaska sa svojim prijateljem, Vilsonom, i ovaj mu kaže „Kakav tmuran dan, ceo dan pada kiša“, a dr Haus uzvikne „Kiša!“, i tada mu se sve složi, sve dobije smisao, i tako odjednom reši slučaj.

Naučnici su dolazili do velikih otkrića isto tako, ne u svesnom stanju iz logičkog i analitičkog razmišljanja, već slučajno, u situacijama kad uopšte ne bi mislili na to (u mentalnoj praznini).

Kad ne bismo imali periode retro Merkura, vrteli bismo se uvek u istom, poznatom, pravili bismo izbore u odnosu na ono što smo do sada iskusili, zaključivali bismo o sebi i svetu ono što smo i do sada zaključivali i ne bi bilo pomaka unapred. Ne bi bilo evolucije.

Zahvaljujući ovim periodima, imamo priliku da se otvorimo za genijalnost! Za nove zaključke o svetu, za nova razmišljanja, za nova povezivanja!

I zato je ovaj period sjajan za:

  • Ponavljajuće radnje koje volimo i koje čine da vreme stane, u kojima ne razmišljamo ni o čemu, takozvani flow;
  • Ispravljanje grešaka, popravljanje sistema koji ne radi, nove verzije postojećeg, svake vrste opravki;
  • Prikupljanje dobrih ideja kroz razgovore, snove, knjige, meditaciju, znakove pored puta…
  • Savetovanje, konsultacije;
  • Ponovni pokušaj nečega što ranije nije išlo, nije uspelo (napomena: ne odnosi se na ljubav, već na aktivnosti iz simbolike Merkura);
  • Meditaciju;
  • Odmaranje (idealno je da tada planirate odmor);
  • Pisanje, stvaranje sadržaja, planiranje, pravljenje strategije, kreiranje;
  • Kreće radno vreme, a više boravka u prirodi;
  • Brejnstorming (brainstorming), mastermajnd (mastermind) sesije…

Na koga najviše utiče

Najviše utiče na Device i Blizance u podznaku jer je to njihov vladar, koji čini 80% sudbine, odnosno, životne priče.

Ali utiče na sve nas jer svi imamo negde Devicu i Blizance u horoskopu, te ćemo najveći uticaj osetiti baš u toj oblasti života.

Šta ako u natalnoj karti imate retrogradnog Merkura

Onda baš insistirate da radite sve ovo što se ne savetuje kad Merkur krene retro. Uhvati vas nestrpljenje da mora odmah sad da se reši i da ne možete da sačekate ni trenutak duže. Čini vam se da poslovna odluka ne može da čeka, da čekanjem gubite. Sad ili nikad. Uhvati vas užasna tvdoglavost da primenite odmah prvu ideju koja vam dođe. Svaka ideja vam se čini genijanom, i svaku hoćete odmah da sprovedete u delo.

Ali kad to uradite, to je pogrešno, kao kad bi dr Haus zaključio dijagnozu i lečenje na osnovu starog znanja, starih iskustava, ili na osnovu prve super ideje. On sve vreme ima sjajne ideje, ali ne zaključuje ništa dok ne uđe u mentalnu prazninu (koju postiže ponavljajućim radnjama, što on čini udarenjem loptice o zid).

Zato je bolje da skupljate sve te ideje dok je retrogradni Merkur, da ih zapisujete, stavljate u folder „Moje genijalne ideje“ i strpljivo sačekate da krene direktno. Tada otvorite folder i vidite šta ima smisla da se primeni, a šta ne.

Šta ako se desi da uradite nešto što se NE preporučuje kad je retrogradni Merkur

Ako otvorite sajt, instagram stranu, i sl. nešto tu neće dobro raditi. Bagovaće. Previše će se dugo otvarati, pa će ljudi odlaziti pre nego što uđu. Biće nevidljiv. Ljudi neće dolaziti koliko bi mogli, neće vas zapratiti, neće kupovati od vas.

Ako objavite knjigu, seminar, ciklus radionica i sl. ljudi prosto neće čuti vašu promociju. Neće videti knjigu. Nećete imati dovoljan broj za ono što ste zamislile.

To je kao da ceo svet spava, a smo vi nešto radite i očekujete da će spavači čuti vaš poziv.

Ako potpišete ugovor za novi posao, recimo, krenete da radite baš dok je retrogradni Merkur, neće vam se svideti taj posao, ispostaviće se da ste se zeznule. Iz perspektive poslodavca, zaposliće pogrešnog čoveka.

Ako kupite auto, kompjuter, telefon, kvariće se. Crkavaće. Ispaljivaće vas baš kad vam najviše treba.

U banci pada sistem, i morate opet da se vratite. Kad insistirate da nešto uradite što ima veze sa administracijom, ne uspeva vam iz prvog.

Čekate. Grešite. Vraćate se. Morate sto puta da uradite jedno-te-isto.

Dakle, neće se desiti ništa strašno, osim što ćete izgubiti vreme, strpljenje, energiju i novac.

Šta ako vam se baš sad nudi dobar posao ili ga tražite

Ako tražite posao, nastavite. Na to se retrogradni Merkur ne odnosi.

Ako ste već ušli u krug testova, intervjua, razgovora, i sl. i to je sasvim u redu.

Samo ako ste sve to završili i treba da potpišete, taj deo može da bude nezgodan jer očekujemo da će se dogovoreno kad Merkur krene direktno na neki način promeniti.

Pošto Merkur upravlja procesom odlučivanja, kad on menja pravac i odluke se menjaju. Tako „da“ postane „ne“, i „ne“ postane „da“, i ono što može u stvari ipak ne može… pa vi potpišete nešto sa čim se slažete, a kad krenete da radite, odjednom to nije to, i naravno da ćete biti nezadovoljni. U slučaju poslodavca, promene se okolnosti na poslu i odjednom ta osoba koju je zaposlio više nije odgovarajuća.

Pa ipak, to ne znači da ne treba da pokušate, uvek postoje izuzeci.

Pošto je ovo najškakljivija i najpopularnija tema vezana za retrogradnog Merkura, poslušajte više o tome u ovom kratkom igTV.

Izuzeci

Retrogradni Merkur i njegovo kretanje je samo jedna od 10 planeta na nebu. Drugih 9 planeta se takođe kreće, one međusobno prave aspekte i pričaju neke druge priče. Može da se desi da kod vas poslovna situacija bude nikad bolja, i da taj posao za koji baš u doba retro Merkura potpisujete ugovor bude u simbolici neke druge planete koja je jača.

Dešavanja na nebu možete da zamislite kao raskrsnicu jedne metropole sa puno saobraćaja. Tu su kola, autobusi, trole, tramvaji, tu su pešaci, biciklisti… i svi su oni u nekom kretanju (svako od njih predstavlja neku planetu). Odjednom naiđu kola hitne pomoći (jedna planeta) i svi staju, svi se sklanjaju u stranu i to gde su oni krenuli na trenutak nije bitno, jer svi gledamo kola hitne pomoći. Sad razumete, možda kod vas najdominantnije dešavanje ide iz baš te jedne planete pred kojom se sve ostale povlače, i u tom slučaju simbolika retro Merkura neće biti presudna.

Da bismo to znali, morali bismo da uporedimo vašu natalnu kartu sa tranzitima, tj. trenutnim dešavanjem na nebu, uz još neke prediktivne tehnike koje nam služe da odredimo šta se kod vas, u vašem ličnom univerzumu, dešava sada.

Kad je trenutno kod vas dominantnija neka druga planeta, tada vi predstavljate izuzetak od cele ove priče o retro Merkuru, i kažete: „Na mene ne deluje“.

Šta ako radite kao bankar, knjigovođa, notar, web dizajner, web master i uopšte sa kompjuterima, papirima & potpisima, kolima ili tehnikom?

SHOW MUST GO ON

Ako je vaš ceo posao u simbolici retro Merkura, u ovim fazama se više odmarajte kako biste bili sveži i fokusirani. Pravite češće pauze, boravite u prirodi preko vikenda, ako možete skratite radno vreme.

Sve duplo proveravajte. Čitajte šta piše sitnim slovima. Ništa ne podrazumevajte, sve zaključke sastanka/razgovora sa klijentima rezimirajte da bi vam bilo jasno, pitajte i ono što mislite da znate.

U startu odvojite vreme za ispravljanje grešaka, recimo, ako procenite da će vam trebati dva dana da završite taj posao, vi planirajte tri.

Ne nabacujte sebi više posla, delegirajte sve šta možete. Produžite sebi rokove. Ako vam je čudno što vam se neko ne javlja, a poslali ste mu mejl još prekjuče, proverite da vam nije ostao mejl u draftu ili da nije otišao u spam. Važi i za poruke.

Računajte s tim da će ljudi zaboraviti dogovoreno, ili vi, pa sve zapisujte i stavite tamo gde svi imaju pristup.

Ukratko, budite odmorni i fokusirani, i tako ćete smanjiti prostor za pravljenje grešaka.

I na kraju…

UNIVERZUM UVEK RADI ZA NAS I SVE SE DEŠAVA TAČNO TAD KAD TREBA

Mi nekad možemo da svesno biramo i planiramo svoje aktivnosti, a nekad ne. Tad kad možete da planirate, rukovodite se ovim savetima. Ali ako ne možete jer odluke donosi neko drugi, sve je u redu, jer to samo znači da je vaše vreme za taj posao/za taj anagažman baš tada.

Možda spadate u izuzetak, pa će sve ispasti dobro, možda znate da radite sa energijom retro Merkura, u smislu da ste super fleksibilni pa dobro plivate kad se stvari menjaju, možda vam treba baš to iskustvo takvo kakvo je zbog nekih budućih odluka i budućih iskustava… Samo opušteno, i samo napred jer Univerzum uvek radi za nas i sve se dešava tačno tad kad treba. To je jedina stvar sa kojom nema greške ni u doba retro Merkura.

Zaključak: Retrogradni Merkur nam služi da dosegnemo svoju genijalnost. Kad se utišamo, približićemo se tom genijalnom delu sebe koji ima sve odgovore i sva rešenja. Retrogradni Merkur je dar Univerzuma čovečanstvu da dosegne svoj najviši potencijal.

Stoga je važno da dozvolimo tom delu sebe koji je povezan sa celim Univerzumom i ima sve resurse na raspolaganju da se pokaže, objavi i briljira. Setite se kako doktor Haus ne dolazi do odgovora sopstvenom pameti, već „slučajno“.

Sve dok se bavimo aktivnostima koje naizgled „ne mogu da čekaju“ umesto otkrivanjem svoje genijalnosti, mašimo ovu fenomenalnu priliku da stvarno nešto uradimo, da stvarno napravimo kvalitativnu promenu.

Vreme je da dozvolimo sebi da uđemo u mentalnu tišinu, i tu se zadržimo što duže, jer samo tada imamo šansu da napravimo kvantni skok.

Uvek mi biramo.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter