Izvor: rts, happy bsc
01.03.2022 u 10:30
0

Narodna biblioteka Srbije proslavila je 190. rođendan

Najstarija ustanova kulture Srbije, Narodna biblioteka Srbije, proslavila je svoj 190. rođendan. Rasla je tokom godina sa državom, delila njenu sudbinu, a ovih godina susrela se i sa pandemijom korona virusa.

To je bio period takozvane „Biblioteke bez zidova“ sa 70.000 posetilaca koji nisu kročili u njeno zdanje. Većina od 350.000 korisničkih poseta bila je digitalna.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Problemi koji su dugo prisutni se rešavaju.

– Izdvojio bih početak radova na izgradnji novog depoa, bez kojeg ne možemo da radimo svoj posao. Završetak digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja i uspešno okončanje pregovora sa Kongresnom bibliotekom u Vašingtonu- rekao je Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Knjige srpskih pisaca, štampane na latinici, neće se više voditi kao „hrvatska literatura“ već kao „građa srpskih autora“.

– Ovo je proslava jedne od najstarijih i najznačajnijih evropskih biblioteka, ne samo zbog knjiga već i vaše bogate kulture – rekla je Antonija Arahova, predsednica IFLA.

Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva, „Janko Šafarik“ , pripala je Bebi Stanković.

Inače, posle osam decenija na ruševinama biblioteke na Kosančićevom vencu, niče Memorijalni centar.

Biće to pozornica za razgovore o novim knjigama i uspomena na pola miliona knjiga spaljenih 6. aprila 1941. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter