Izvor: HappyBSC
05.03.2022 u 19:58
0

OVO SU 4 NAJSKUPLJE KNJIGE NA SVETU: Zavrteće vam se u glavi od cifara

Koliko ste spremni da date novca za prvo izdanje knjige? Većina se i ne trudi da nabavi prva izdanja, naročito zato što i obnovljena izdanja sadrže iste informacije.

Ovo su četiri najskuplje knjige na svetu:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Bejova Knjiga psalma (Bay Psalm Book) – 14,1 milion dolara

Ovo je prva knjiga ikada odštampana u SAD. Sastavljena je 1640. godine u Kembridžu, Masačusets, dvadeset godina po dolasku naseljenika. Veruje se da je 11 primeraka distribuirano po univerzitetima u zemlji, poput Harvarda i Jejla, i bibliotekama kao što su Javna biblioteka u Njujorku i Kongresna biblioteka. Američki finansijer Dejvid Rubenstajn je kupio primerak knjige za 14,165 miliona dolara od Bostonske Old Saut crkve.

Jevanđelje Sent Kutberta (St Cuthbert Gospel) – 14,3 miliona dolara

Poznato i kao Stonherst jevanđelje ili Sent Kutbertovo jevanđelje svetog Jovana, ovaj mali molitvenik iz VIII veka napisan je na latinskom. Dimenzije stranica su 138 sa 92 milimetra. I pored toga, ovo je najočuvanija knjiga svog doba. Od 2012. godine, zvanično je vlasništvo Britanske biblioteke.

Magna Carta – 21,2 miliona dolara

Magna Carta Libertatum, poznatija kao Magna Karta, povelja je koju je engleski kraj Jovan potpisao 15. juna 1215. godine. U pokušaju da ograniče kraljevske moći, federalni baroni sastavili su ovu povelju koju je trebalo da potpiše kralj. Prema dogovoru, crkvi je obećana zaštita, baroni nisu mogli ilgalno da budu zatočeni, suđenja su ubrzana i iz tog dogovora je razvijena vladavina ustavnog prava.

Kodeks Lester (Codex Leicester) – 30,8 miliona dolara

U ovom dnevniku naučnika Leonarda da Vinčija dugom 72 strane, dokumentovana su drevna otkrića poput toga gde naći fosile i zašto Mesec sija. Sam matematičar ga je napisao i ovaj kodeks je na Kristijevoj aukciji prodat 1994. godine i sada je u vlasništvu Majkrosoftovog osnivača Bila Gejtsa koji je skenirao brojne stranice i stvorio digitalne kopije koje su kasnije bile korišćene kao skrinsejveri za Windows 95.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter