Izvor:
29.01.2019 u 13:53
0

PREPLITANJE PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI: Stigao krimić Ahmeta Umita „Ubistvo sultana“!

Turske tv serije su već odavno osvojile srpsku publiku, a sada se sve više naslova turskih autora pojavljuju u našim knjižarama, ali se uglavnom radi o porodičnim dramama, da bi sada stigao krimić Ahmeta Umita "Ubistvo sultana", a u izdanju kuće Dereta.

Umit (1960) važi u Turskoj za velikog majstora ovoga žanra iako piše i poeziju, eseje, kratke priče, bajke.

Dereta je pre pre četiri godine već objavio Umitov krimi roman "Šapat krošnji u ukletoj četvrti" i oni koji su ga čitali sigurno će želeti da pročitaju i ovaj novi, za koji je autor podobijao pregršt nagrada.

Glavni junak je Muštak Serhazin, poslednji izdanak ugledne istanbulske porodice koji je dogurao do profesora osmanske istorije na univerzitetu, a posebna oblast interesovanja mu je 16. vek, kada je Osmansko carstvo bilo na vrhuncu.

Serhazi se nikada nije oženio jer nije mogao da zaboravi ljubav svoga života, koleginicu sa studija Nuzhete, koja ga je iznenada ostavila i otišla za Ameriku da bi se posle 21 godine vratila u Istanbul.

Ona je stekla internacionalnu slavu kao veliki stručnjak za Otomansku istoriju, ali po povratku u Istanbul želi da se vidi sa Serhazijem.

On odlazi, prema dogovoru, da je vidi u njenom domu, a nalazi je mrtvu. Neko joj je nožem za sečenje hartije probo vrat. Na nožu je amblem sultana Mehmeda Osvajača. Inspektori Nevzat i Ali sada su u nedoumici da li je to ubistvo iz strasti i koji je bio motiv ubistva.

Da li ubistvo seže do vremena sultana Mehmeda Osvajača, jer i njegova smrt je pod sumnjom da je bio ubijen i taj slucaj nikada nije rešen.

Tako autor romana prepliće zbivanja iz vremena Mehmeda Osvajača sa aktulenim, ne bi li se otkrilo ko je ubica lepe Nuzhete.

Izvor: Tanjug
Foto: dereta.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter