Izvor: HappyBSC
14.10.2021 u 13:18
0

TOP 5 CITATA MEŠE SELIMOVIĆA: Saznajte šta je sve veliki pisac govorio o ljubavi, životu i ljudima

Meša Selimovć je bio jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca i svakako među najznačajnijima u novijoj istoriji. Selimović je pisao i radio u drugoj polovini 20. veka, a iako je bio muslimanskog porekla, sebe je smatrao srpskim piscem. 

Rođen je u jednoj od najistaknutijih bosanskih porodica 26. aprila 1910. godine u Tuzli, a najpoznatija dela su mu romani „Derviš i smrt“, „Tvrđava“ i autobiografija „Sjećanja“.

PROČITAJTE JOŠ: KNJIŽEVNO VEČE U KUĆI KRALJA PETRA PRVOG

Spremili smo za vas neke od najzanimljivijih misli i citata velikog pisca. Saznajte šta je Selimović mislio o životu, ljudima i o ljubavi:

„Čovek doduše najčešće govori radi sebe, ali mora da oseti odjek svojih reči.“ – Ova jezgrovita misao ukazuje na značaj reči koje izgovaramo. Zbog snage koju reči imaju, moramo paziti na koji način i kome ih izgovaramo. Šta god da mislimo, bitno je da razmislimo pre nego što svoju misao saopštmo. 

Čovekova nada je jača od iskustva, ne može je pokolebati tuđi neuspeh.“ – Koliko god poraza pretrpeli i koliko god nam pričali da je nešto nemoguće, ono što nas tera da uvek idemo napred i ostvarimo nešto veliko jeste nada

PROČITAJTE JOŠ: OTVOREN FESTIVAL POEZIJE I KNJIGE: „Trgni se! Poezija!“

Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.“ – Kada volimo i kada smo voljeni, to jednostavno znamo. Reči su nepotrbne ukoliko su osećanja istinska. 

Moral je zamisao, a život je ono što biva.“ – Svaki zakon se mora suočiti sa stvarnošću i češće život ispostavi pravila po kojima se čovek kasnije vodi. 

Nezadovoljstvo je kao zver, nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača.“ – Maler u životu je prolazna i normalna stvar, ali nezadovoljstvo je stanje koje nagriza duh i koje nastaje kad se čovek preda bez namere da se izbori za sreću. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter