Izvor: happyBSC
28.09.2020 u 16:54
0

ALARMANTNI PODACI SA MESECA Nivo radijacije 200 puta veći nego na Zemlji

Naučnici su izmerili nivo radijacije na Mesecu i ustanovili su da je iznenađujuće i alarmantno visok!

Novo istraživanje govori da će astronauti, koji će putovati na Mesec u sklopu misije „Artemis“, a koju planira američka svemirska agencija NASA 2024. godinu, biti izloženi radijaciji 200 puta veću od one na Zamlji.

Merenja su napravljena u januaru 2019. godine u sklopu kineske „Chang’e 4“ misije, a objavljena su u magazinu „Science Advances“. Astronauti će biti izloženi prosečnoj dnevnoj dozi radijacije od 1.369 mikrosiverta. To je za 2,6 puta više u odnosu na dnevnu izloženost na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali bi se još uvek mogla smatrati sigurnom dozom u kraćim intervalima.

– Radijacija koju smo izmerili na Mesecu 200 puta je veća od radijacije na površini Zemlje, odnosno pet do deset puta više u odnosu na let između Njujorka i Frankfurta. Astronauti bi bili izloženi ovoj radijaciji duže nego putnici i piloti na transatlanskim letovima, što je značajna izloženost – izjavio je fizičar Robert Vimer-Šveingruber sa Univerziteta u Kilu.

U istraživanju je navedeno da bi izloženost radijaciji mogla imati dugoročne efekte na zdravlje kao što su katarakta, rak, degenerativne bolesti centralnog nervnog sistema ili drugih organa. Naučnici su upozorili i da izloženost velikim solarnim česticama bez adekvatne zaštite može imati negativne efekte.

U sklopu misije „Artemis“ astronauti će ostati na Mesecu dve nedelje i obaviti dve svemirske šetnje. Da li će ovi podaci uticati na planove, zasad nije poznato. Astronauti, ipak, naporno treniraju i pripremaju se za istorijsku misiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter