Izvor: b92
21.09.2023 u 22:35
0

POJAVIO SE NOVI VIRUS: Pronađen je u najdubljoj tački na površini Zemlje

U Marijanskom rovu, najdubljoj tački na površini Zemlje, pronađen je novi virus, na dubini od 8.900 metara.

Novi virus u otkriven je na najvećoj dubini ikada u Zemljinim okeanima. Virus nazvan „vB_HmeY_H4907“ spada u kategoriju bakteriofaga, koji se inficiraju i repliciraju unutar bakterija, prenosi Skaj njuz.

BUDUĆNOST KAKVE SE MNOGI PLAŠE: Mask dobio dozvolu da ugrađuje čipove u mozak ljudima!

Veruje se da su oni najzastupljeniji oblici života na planeti i igraju ključnu ulogu u ekologiji okeana, pomažući u regulisanju veličine populacije i oslobađanju hranljivih materija. Marijanski rov, koji je dubok skoro 11.000 metara predstavlja najnižu tačku Pacifika.

„Prema našim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolovani fag u svetskom okeanu“, rekao je Min Vang, pomorski virolog sa Kineskog univerziteta. Prema njegovim rečima, otkriće bi moglo da podstakne dalja istraživanja o strategijama preživljavanja virusa u nekim od najsurovijih i najzabačenijih sredina na Zemlji.

„Ekstremna okruženja nude optimalne izglede za otkrivanje novih virusa“, ​​dodao je on. Nakon genomske analize novog virusa, koji ne može da zarazi ljude, nazvan je vB_HmeI_H4907.

Istraživači veruju da će ovaj virus verovatno biti široko rasprostranjen u okeanu. Ima sličnu strukturu kao domaćini bakterijske grupe halomona, koje se često nalaze u sedimentima i otvorima nalik gejzirima na morskom dnu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter