Izvor: TELEGRAF.RS
22.09.2023 u 17:29
0

OTKRIĆE TAJNE SVEMIRA: Upaljen najveći rendgenski laser na svetu!

LCLS II nalazi se u Nacionalnoj akceleratorskoj laboratoriji SLAC u Kaliforniji i njom upravlja Univerzitet Stanford.

Granice nauke se konstantno pomeraju kako se novija i naprednija tehnologija razvija, a istraživači obećavaju početak nove ere otkrića sa paljenjem najmoćnijeg rendgenskog lasera na svetu, piše Science Alert.

Taj laser nazvan je Linearni akcelerator koherentnog izvora svetlosti (LCLS) II i može da stvori milion bljesaka iks zraka u sekundi, što je nekih 8.000 puta više nego što je to mogao njegov prethodnik LCLS. To sve stvara skoro konstantan zrak koji je oko 10.000 puta svetliji nego ranije.

Naučnici veruju da taj rendgenski laser može da hvata procese sa mnogo više detalja na atomskoj skali, možda čak i procese koji nikad ranije nisu primećeni, što bi moglo da pokrene jedno potpuno novo polje istraživanja.

NAUČNICI IZDALI ALARMANTNO UPOZORENJE: OTKINUO SE DEO SUNCA – VELIKOM BRZINOM IDE KA ZEMLJI?!? (VIDEO)

Mašina se nalazi u Nacionalnoj akceleratorskoj laboratoriji SLAC u Kaliforniji i njom upravlja Univerzitet Stanford, a pod kontrolom je ministarstva za energetiku SAD. Objava o uključivanju stigla je posle više od decenije razvoja i milijardi dolara investicija.

Svetlo iz LCLS II osvetliće najmanje i najbrže fenomene u svemiru i dovešće do velikih otkrića u različitim oblastima, od medicine do kvantne fizike – rekla je Dženifer Grenholm, ministarka energetike SAD.

Za proizvodnju ovog uređaja korišćena je najnovija tehnologija, među njom su akcelerator sa superprovodnikom i kolekcija od 37 kriogenih modula koji rade na ekstremno niskim temperaturama.

Eksperimenti u svim oblastima počeće u narednim nedeljama i mesecima i privući će hiljade istraživača iz zemlje i sveta – rekao je direktor LCLS Majk Dan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter