Izvor:
27.02.2019 u 15:57
0

NOVA KNJIGA REŽISERA GORANA MARKOVIĆA: Goli otok je zapravo u romanu samo dekor, dok je u centru pažnje melodrama!

Nova knjiga proslavljenog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića "Beogradski trio", u izdanju "Lagune", predstavljena je u beogradskom Studentskom kulturnom centru.

Odlomke iz romana prvenca čitao je glumac Tihomir Stanić, dok su pored autora o delu, koje je bilo u najužem izboru za Ninovu nagradu, govorili filmski i književni kritičar Milan Vlajčić i urednik izdanja Dejan Mihailović.

– Na našoj književnoj sceni ima 3.000 književnika i kad bi svi čitali makar dve knjige godišnje, naši tiraži bi se udvostručili. Retko čitam domaću književnost poslednjih 20 godina. Međutim, kad je Goran objavio knjigu, prva stvar koja me je zainteresovala jeste što piše o Golom otoku. Marković je još 1992. godine pripremao film o Golom otoku i dobio je neki novac od Francuza, ali se Jugoslavija raspala i nikad ga nije snimio. Ovde je sve plod njegove mašte, a samo su likovi stvarni. Knjiga je sastavljena od fragmenata i stvarnost treba uzeti pod znacima navoda, jer delo otvara dokument tajne službe MI6 – rekao je Vlajčić.

Glavni junak romana je jedan od službenika britanske ambasade u Beogradu, pisac Lorens Darel, a Goran Marković je priznao da je knjigu počeo da piše tek kad je i drugi put, 2013. godine, ostao bez producenta za film o Golom otoku.

– Celog života sam kao reditelj falsifikovao stvarnost pred kamerom s glumcima. Decenijama slikam život i pokušavam da izgleda kao pravi. Nisam čovek koji piše velike misli i dugačke rečenice. Više od 30 godina prikupljao sam građu za knjigu i raznovrsne podatke o Golom otoku. Bio sam zatrpan potresnim, strašnim pričama ljudi koji su mi se sami javljali da mi ispričaju svoje priče. Goli otok, koji je, naravno, važan za celu priču, zapravo je u romanu samo dekor, dok je u centru pažnje melodrama – kaže Marković.

Reditelj je pre nekoliko godina i posetio Goli otok, ali je Darelov roman "Beli orlovi nad Srbijom", koji je pročitao, imao odlučujuću ulogu da napiše "Beogradski trio".

– Kad sam u mrtvačku temu ubacio ljubav, materijal je počeo drugačije da se ponaša. Ljubavni trougao je bio moja obaveza. Lorens želi da spase svoju prijateljicu s Golog otoka. Šalio sam se sa svojim prijateljima da sam na kraju napravio erotski triler o Golom otoku. To nije tačno, ali tako je nastala moja knjiga. Melodrama dira ljude u osećanja. I ja uhvatim sebe da zaplačem kada gledam melodramu. I nema razloga da se čovek toga stidi – objasnio je Marković.

Jedan od prvih koji je pročitao roman "Beogradski trio" bio je glumac Tihomir Stanić.
– Devedesetih sam igrao predstavu "Ženski orkestar" s Oliverom Marković. Ona mi je rekla da sam mršav i da se slučajno ne ugojim, jer će njen sin Goran da snima film o Golom otoku, pa mu trebaju ti mršavi momci. Nadao sam se da će biti uloga za mene kod velikog reditelja. Gorana nisam tada poznavao. Upoznali smo se kasnije. Dobio sam i scenario za taj film. Bio sam svedok kad se javio Darel kao junak. Roman sam pročitao za noć. Brinuo sam o sudbini divnih žena i deteta. Čitao sam kao da mi je prvi put. Danas, kako stoje stvari, igraću u tom filmu starca kog bacaju u more – rekao je glumac.

Stanića i Markovića gledaćemo i na Festu, jer će premijerno biti prikazan film "Delirijum tremens".

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter