Izvor: KURIR.RS
03.09.2023 u 21:26
0

„OD NJEGOVOG OSVETNIČKOG METKA JE STRADAO ANTE PAVELIĆ“ Vesna de Vinča otkrila šta povezuje Voju Brajovića i Blagoja Jovovića

Vesna de Vinča rođena je u Beogradu, ali loza njena porodice Jugović poreklom je iz mesta Kosić kod Nikšića.

Iz tih krajeva je i čuveni glumac Voja Brajović, ali i Blagoje Jovović, kao i neki ministri i znamenite ličnosti. O tome je De Vinča pričala za medije.

– Rođena sam u Beogradu i živela sam sve vreme na Vračaru. Istina, prvih pet godina smo boravili u Nikšiću, gde je tata, izuzetni šarmer i energija kakva se jednom rađa, a po profesiji finansijski stručnjak, pozvan da bude direktor u Železari. Mama, koja je bila beskrajno zaljubljena u svog Crnogorca, bila je Beograđanka visokog stila, lepotica i nežnica. Kao istoričar umetnosti napustila je posao u Narodnom muzeju i bez pogovora krenula za svojom večitom inspiracijom Minjom u Crnu Goru. Tamo je u gimnaziji predavala baš istoriju umetnosti – priča Vesna.

Sećam se dalekih livada na kojima smo vozili bicikl, sela Kosić, gde smo odlazili ceo život, lovili žabe i jegulje, igrali fircik na obali Zete, družili se sa životinjama, brali drenjine i mlade orahe, bili sjedinjeni s prirodom i decom iz sela. Dodir s prirodom je najvažniji stimulans za dete. To je bio krucijalni dodir koji je u meni proizveo jednostavnost u životu i komunikaciji. Visoki stepen mudrosti je živeti jednostavno. Tata nam je plaćao za svaku ulovljenu žabu, a onda nas je učio da pečemo žablje batake i jegulje. Uz vatru nas je učio napamet rodoslov predaka heroja. I danas znam svoje Jugoviće i bratstvo Brajovića 20 kolena unazad. Znači, otprilike pet vekova je to trajanje naše familije – otkriva ona.

DRASTIČNA PROMENA: Miloša Bikovića ovakvog do sada niste videli! (FOTO)

– Taj kraj ima neku posebnu dimenziju i genetiku. Iz mog sela su Rade Brajović, proslavljeni novinar i urednik Večernjih novosti, i njegov sin Vuk, producent, zatim Zoran Filipović, čuveni fudbaler, Ranko Jovović, možda najveći pesnik Crne Gore, Bajo Šaranović, ministar kulture, reditelj i profesor na Akademiji, njegov brat je bio prvi direktor Tanjuga, Pavle Kovačević, psihijatar i moj kolega sa RTS. Iz tog kraja je poreklom i Voja Brajović, dirigentkinja Opere Narodnog pozorišta Ana Zorana Brajović i Nino Brajović, generalni sekretar UNS, i prof. dr Saša Brajović sa Filozofskog fakulteta, pa i Boža Kalezić, čuveni reditelj dokumentarnih filmova – priča Vesna.

Dve kuće od nas je i Blagoje Jovović, od čijeg je osvetničkog metka stradao Ante Pavelić. Čudna je neka energija u tom selu i nadasve beskrajna lepota i kristalna čistoća reke Zete, koja prolazi očigledno i kroz naše gene. Uz Zetu je smešteno i naše prelepo imanje, koje je ded Petar kupovao dva puta. Prvi put je išao u Ameriku da zaradi, mučio se radeći u rudnicima, a onda kad je imanje u nekoj transakciji izgubio, otišao je u Marselj i ponovo radeći teško, u solanama, zaradio novac da kupi isto to imanje. Uporni smo mi Jugovići – seća se Vesna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter