Izvor: BSC Happy/nauka.telegraf.rs
24.12.2023 u 17:45
0

ROBOTIKA BEZ GRANICA: Leteći zmaj vatrogasac (VIDEO)

Zamislite letećeg zmaja koji ne bljuje vatru, već je gasi mlazovima vode.

Zahvaljujući japanskim istraživačima, ova nova vrsta zveri mogla bi uskoro biti regrutovana u vatrogasne jedinice širom sveta radi gašenja požara koji su previše opasni da bi im ljudi prilazili.

Projekat novog vatrogasnog robota, nazvanog „Zmaj vatrogasac“, javno je dostupan, tako da robotičari iz celog sveta mogu slobodno da koriste njegove planove kako bi napravili sopstvenog robota.

„Predstavljamo prototip četiri metra dugog, daljinski kontrolisanog letećeg vatrogasnog robota, napravljenog da bezbedno i efikasno gasi požare tako što će direktno pristupiti izvoru vatre“, kaže Juiči Ambe sa Univerziteta Osaka.

KO JE ZAPRAVO LUDA NASTA? Izraz svi koristimo, ali retko ko zna da je reč o osobi koja je živela u Beogradu

Vatrogasno crevo se diže uvis (leteći na dva metra iznad tla) pomoću osam podesivih mlazova vode iz centra i prednjeg dela. Crevo može da menja oblik i okrene se prema plamenu, kontrolisano iz kolica na točkovima u pozadini. Kolica su povezana sa vatrogasnim kamionom koji ima rezervoar vode od 14.000 litara.

Mlaznice izbacuju vodu brzinom od 6,6 litara u sekundi sa pritiskom do jednog megapaskala. Vrh creva nosi konvencionalnu i termalnu kameru, radi lakšeg pronalaženja lokacije požara.

Vatrogasni robot je imao vatreno krštenje na otvaranju Svetskog robotskog samita 2020, u septembru 2021. u Fukušimi. Tada je uspešno ugasio ceremonijalni plamen sa distance od četiri metra.

„Procenjujemo da će biti potrebno otprilike još 10 godina da bi se naš robot primenio u vatrogasnim scenarijima u stvarnom svetu“, kaže Ambe. „Glavni izazov biće povećanje dometa preko 10 metara. Takođe treba razvijati efikasne vatrogasne taktike pogodne za specifične kapacitete ovog robota“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter