Izvor: BSC HAPPY
14.11.2023 u 18:09
0

SLIKA SRPSKOG VLADARA INSPIRISALA FRANCUSKOG PESNIKA: Evo kako je nastala čuvena pesma „Kralj Petrova četri vola“

Francuski književnik Edmon Rostan (1868-1918) koji je u svojim stihovima opevao čuvenog Sirana de Beržeraka 1916. godine napisao je poznatu pesmu ,„Kralj Petrova četiri vola“. To je oda posvećena našem slavnom vladaru koja se sastoji od čitavih 18 strofa. Pesmu je posle objavljivanja, na srpski prepevao Milutin Bojić.

Kako je nastala ova pesma? U Francuskoj je dugo pre Velikog rata ali i posle, izlazio vrlo popularni časopis L’Illustration. List je bio poznat po dobrim fotografijama i likovnim prilozima. U vreme rata u njemu su dominirale slike sa bojišta. Dopisnik ovih novina iz Srbije je bio slikar Vladimir Becić, Slavonac, koji je do pred rat bio nastavnik crtanja u bitoljskoj gumnaziji a nakon mobilizacije postao je ,“ratni slikar“. Becić je bio dobar slikar ali isto tako i fotograf. L’Illustration je više puta objavljivao njegove priloge tokom rata.

ČUVENI VOZ KASNIO SAMO JEDNOM: Koga je Orijent ekspres čekao u Beogradu?

Krajem 1915. godine u redakciju lista su stigle Becićeve fotografije koje prikazuju srpsku vojsku u povlačenju ka Albaniji i preko nje. Među tim snimcima su bili i oni na kojima se vidi stari kralj Petar, kako putuje na prikolici od topa koju vuku volovi. Ćutke , stojeći uz drum mu odaju počast mladi srpski regruti odeveni u narodno odelo (najveći broj njih će stradati tokom tog puta). U januaru 1916. godine ovi snimci su uz prateće tekstove objavljeni u L’Illustrationu.

Fotografija kralja Petra je izazvala silne emocije kod francuskih čitalaca ali je dirnula i pesnika Edmona Rostana. On je i ako i sam bolestan, pretočio svoja osećanja u ovu čuvenu pesmu. Njegova pesma i ovi snimci su značajno podigli simpatije savezničke javnosti prema Srbima i junačkoj Srbiji.

Zahvaljujući ovim stihovima kralj Petar je za života dospeo u legendu. U istorijsko pamćenje cele savezničke Evrope.

Evo nekoliko strofa iz ove čuvene pesme:

Kralj Petrova čet’ri vola

To Petar Prvi, iz Srbije, stare,
Odlazi sedeći na ostatku kare,
Volovi vuku, kola, ta.

Kralj Petar ide jer, ići, mora,
Preko busenja, stenja i gora.
Tajanstven pred njim stoji put.
Sa štapom, samo u svom mundiru,
On ide moru, izgnanstvu, miru.
Ide u bajke, rečne, kut.

Čet’ri vola, s jarmom u luku,
Raonik slave, herojstva, vuku,
Al’ unuk Karađorđa, lav,
Da se s bojnog polja iščupa,
Čet’ri vola moraju, skupa,
Da upotrebe, napor, sav.

Srbin, pesnik, ratnik što stvori
Da zemlja peva, da barut zbori,
Da Petra Prvog, borca, tog,
Osvetli dušu, stvori, za njega,
Ta kola, spojiv ostatak sprega
S ostatkom, zadnjim, topa, svog.

Pesma će isplest oreol mu, cvetan.
Ponosan k’o vođa, k’o pastir setan.
Kako je velik izgnanik, taj!

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter