Izvor: Happy BSC Portal/24sedam.rs
01.12.2023 u 22:45
0

SVRATITE KOD NAPOLEONA: Od sendviča do najboljih koktela u gradu (VIDEO)

Napoleonova kuća predstavlja ikoničnu tačku u Nju Orleansu.

Iako nosi ime po francuskom generalu, sa Bonapartom ima malo veze osim imena. Priča kaže da je kuća trebalo da bude rezidencija Napoleona u slučaju da vojni vođa odluči posetiti Luizijanu, plan koji je smislio prvobitni vlasnik, gradonačelnik Nikolasa Žiroda. Međutim, ovaj plan nikada nije zaživeo, jer je vest o Bonapartovoj smrti u izgnanstvu na Svetom Heleni stigla do Žiroda pre nego što bi Napoleon stigao u Luizijanu 1821. godine.

Čak i kada je bila u vrhunskom stanju početkom 19. veka, trokatna rezidencija od cigle i štukature smatrana je jednom od najlepših u gradu, a danas se smatra izuzetnim primerom arhitekture pod francuskim uticajem u SAD-u. Dvovekovni simbol Nju Orleansa savršeno se uklapa u opuštenu atmosferu Francuske četvrti.

Tokom 20. veka, kuća je preuređena u bar, postajući omiljeno okupljalište umetnika i pisaca. Detalji doprinose posebnom šarmu mestu gde vreme izgleda da stoji. Posetioci mogu uživati u koktelima i slušati Betovenovu Eroiku, simfoniju koja je prvobitno bila posvećena Bonapartu, ali ju je Betoven promenio kako bi odavao počast svom umetničkom pokrovitelju, princu Lobkovicu, nakon krunisanja Napoleona 1804. godine.

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Najčešćih 25 belih laži, da li neku koristite

Ako vas put dovede do Nju Orleansa, Napoleonova kuća je nezaobilazna destinacija, bilo zbog jedinstvene atmosfere ili poznatog sendviča – muffuleta sa suvim mesom i sirom uz pikantni sos. Omiljeni napitak u kući je Pimm’s Cup, koktel koji je postao popularan 1940-ih, a sastoji se od džina, limunade, 7Up-a i kriške krastavca. Ovaj kultni koktel i dalje osvežava tokom vrelih letnjih noći u Nju Orleansu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter