Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
28.10.2023 u 13:14
0

UMETE LI DA PREPOZNATE HARIZMU KOD LJUDI: Osvajaju ljude rečima i pažnjom

Tim naučnika koje je predvodio istraživao je moći harizme i detaljno opisao ovaj misteriozni talenat

Postoje osobe koje samo svojim prisustvom izazivaju divljenje gde god da se pojave. Nije reč ni o stasu ni o lepoti, pa čak ni nužno o visokom koeficijentu inteligencije, oni su takvi po prirodi, a jednom rečju, kako kaže dr Ronald Rigio, profesor psihologije na Univerzitetu „Klermont Mekena“ u Kolumbiji, harizmatični su.

Tim naučnika koje je predvodio istraživao je moći harizme i detaljno opisao ovaj misteriozni talenat.

– Harizma ima tri glavna sastojka. To su: ekspresivnost, talenat za spontano učestvovanje u razgovoru i lako izražavanje osećanja, kontrola, sposobnost da se suptilno uklopite u neko društvo i osetljivost, dar da slušate i shvatate druge ljude – otkriva profesor Rigio.

On tvrdi da harizmatične osobe nisu kao druge, posebno u komunikaciji.

– Kada oni počnu da pričaju, njihov autonomni nervni sistem postaje nadražen i sva pažnja im je usmerena na sagovornika. Energija pršti na sve strane, pričaju brže, nadahnuto, bez zamuckivanja, a razgovor bez pauza je najharizmatičniji jer pokazuje da je neko samouveren i ima čvrste ideje – otkriva svoje zaključke Rigio.

Harizma, kaže, isijava i kroz gestove kao što su klimanje glavom dok druga osoba govori, održavanje kontakta očima, razmenjivanje osmeha.

PRETVARAO SE DA JE LUTKA U IZLOGU KAKO BI UKRAO NAKIT: Otkriveno da je imao još kreativnih krivičnih dela (FOTO)

Uspešni u poslu

Naučnici tvrde da harizma nije veština i ne može da se nauči, kao što se ne može uključiti i isključiti.

– Ljudi koji je zaista imaju su autentični. Njih krasi skup veština koje povezuje emocionalna komponenta, a to je veoma teško lažirati – kaže dr Rigio. Prema njegovoj studiji, harizmatične osobe su mnogo uspešnije u poslu i pregovaranju od ostalih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter