Izvor: merie clarre
13.01.2024 u 10:54
0

Usporite tempo i uživajte u trenutku…Šta je slow living i kako ga praktikovati?

U današnjem ludom vremenu kada smo zatrpani gomilom obaveza i čini se da vreme leti, koncept pod nazivom slow living postaje sve važniji.

Ova filozofija življenja podrazumeva fokusiranje na sadašnji trenutak, usporavanje tempa i uživanje u svakom momentu.

Prema nedavnim istraživanjima, početkom 2024. godine su porasle pretrage za vikend odmorima, digitalnim detoksikacijama i sporijim načinom života.

Slow living može biti izazovan, ali uz malo truda, moguće je ostvariti pozitivne promene koje dovode do dugoročnog zadovoljstva.

Jedan od temelja ovog popularnog koncepta je praktikovanje svesnog prisustva u sadašnjem trenutku. To znači živeti u sadašnjosti, stavljajući fokus na svoje misli, emocije i okruženje.

Ovo se može se postići kroz meditaciju  i vežbe disanja tako što ćete postati svesni svakodnevnih aktivnosti i potpuno se fokusirati na sadašnji trenutak.

NE APSTINIRAJTE NIPOŠTO: Neredovan seks je loš za muškarce, znate li zašto?

Na primer, uživanje u svakom zalogaju hrane, svesno uočavanje zvukova iz prirode, svest o milovanju vetra ili sunčevih zraka neki su od načina da se svakodnevne aktivnosti pretvore u svesno iskustvo.

 

 

Redefinisanje prioriteta i sistema vrednosti

Slow living podstiče razmišljanje o prioritetima i vrednostima u životu. Umesto  materijalnih stvari ovaj pristup naglašava važnost emocionalnog blagostanja, odnosa sa drugima i ličnog zadovoljstva.

Na samom početku razmislite o tome šta zaista donosi radost, pozitivnu energiju i ispunjenje u vaš život.

To može biti vreme provedeno sa voljenim osobama, omiljeni hobi ili aktivnosti koje hrane vašu dušu.

Ulaganje vremena u ove aspekte života, a ne u materijalno bogatstvo, može doneti dugoročno zadovoljstvo.

Povezivanje sa prirodom i okruženjem

Slow living podrazumeva povratak prirodi i usklađivanje sa njenim ritmom.

To uključuje smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, praktikovanje održivih  i uspostavljanje kontakta sa prirodom.

 

 

Jedan od načina da se praktikuje ovaj aspekt je smanjenje upotrebe plastike, uzgoj bašte i uzgoj sopstvene hrane.

Osim toga, vreme provedeno u prirodi, šetnje, biciklizam ili planinarenje, može biti odličan način da se povežete sa prirodom i da se opustite.

Slow living nije samo način života, već i pristup koji nas podstiče da se dublje povežemo sa svojim unutrašnjim bićem, sa svetom oko nas i sa ljudima koje volimo.

Usmeravanjem pažnje na sadašnji trenutak, redefinisanjem vrednosti i životnih prioriteta, kao i usklađivanjem sa prirodom, možemo postići harmoničniji i uravnoteženiji život.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter