Izvor:
01.04.2024 u 20:20
0

DA NE POVERUJEŠ, ALI SU PRISTALI: Nemci povlače dresove za EURO zbog promocije nacizma

Opomena poznatog istoričara urodila plodom.

Nakon sedam decenija saradnje Fudbalski savez Nemačke od 2027. godine imaće novog sponzora za proizvodnju sportske opreme. Kraj saradnje sa višegodišnjim saradnikom obeležila je spektakularna garnitura osmišljena za predstojeće Evropsko prvenstvo, ali je ta kreacija ponovo „pancere“ dovela na naslovne strane svih medija širom Evrope.

Naime, poznati nemački istoričar – Mihael Kenig, na svom Tviter nalogu objavio je fotografiju dresa. Problem predstavlja dizajn broja četiri, posebno na dresu sa brojem 44 budući da on neodoljivo podseća na oznaku SS divizije, zločinačke formacije koja je činila razne grozote togom Drugog svetskog rata.

Kenig je pozvao Fudbalski savez Nemačke i FIFA na reakciju iako na EURU dres sa brojem 44 neće biti u funkciji. Problem predstavlja činjenica što bi navijači imali pravo da ga poruče i tako promovišu, kako Kenig kaže, nacizam tokom kontinentalne smotre.

FIFA se nije oglašavala povodom skandala, ali FS Nemačke jeste. Već danas je sponzor u dogovoru sa čelnicima Saveza rešio da iz upotrebe izbaci dres sa brojem 44 iz opcija za kupovinu.

– Blokiraćemo broj 44 što je pre moguće! U našoj kompaniji rade ljudi iz oko 100 zemalja i mi se zalažemo za promociju različitosti. Aktivno vodimo kampanju protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje svih vrsta. Pojušaj da promovišemo bilo šta od toga nije deo naših vrednosti kao brenda – poručio je portparol „Adidasa“ Oliver Brigen.

Još uvek nije poznato šta će biti sa brojem 4 koji takođe podseća na jedno S u logu SS divizije. Pravila UEFA su jasna i na Evropskom prvenstvu mogu biti upotrebljeni samo brojevi od 1 do 26, dakle i četvorka. Ukoliko Nemci odluče da i 4 bude izbačeno iz upotrebe, UEFA bi morala da im dozvoli štampu i broja 27 za predstojeći EURO.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter