Izvor:
09.10.2016 u 16:56
0

NA DANAŠNJI DAN JE TUĐMAN PLAKAO: Popu*i ga purgeru! (VIDEO)

Pre 17 godina, na današnji dan, reprezentacija naše zemlje odigrala je jednu od najuzbudljivijih i najemotivnijih utakmica u svojoj istoriji. Rival Hrvatska. Ulog: plasman na Evropsko prvenstvo. Maksimir i hrvatski "drim tim" nisu uspeli da slome hrabre izabranike Vujadina Boškova.

Te 1999. godine naša zemlja, sa otovrenim ranama od NATO agresije, na sportskom planu (a kako drugačije?) imala je da osvetla obraz u sred Zagreba, u nikad neprijateljskijoj atmosferi krcatog “Maksimira”. Hrvati, predvođeni sve samim “alama” Bokšićem, Šukerom, Jarnijem, srećom ne i suspendovanim Bobanom, bili su motivisani do neba da nam zadaju nokaut.

Sve je bilo spremno za “kockasto” slavlje, ali je naš tim, sastavljen od prekaljenih majstora fudbala i ratnika, imao druge planove tog dana.

Matematika je bila jasna: našem nacionalnom timu, tada pod imenom Jugoslavija, bio je dovoljan i bod za odlazak na šampionat Starog Kontinenta, a Hrvatima je samo pobeda garantovala isti cilj.

Počelo je sada već legendarnom uvertirom dan ranije, ispred zagrebačkog hotela u kome su odseli naši fudbaleri, gde je Dejan Genije Savićević, tokom intervjua za jednu telviziju, odreagovao na provokacije prolaznika koji mu je dobacio “ti si go..o”.

Usledio je kultni odgovor aktuelnog predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore.

– Je… te u usta te je…, u ta škrbava usta, pi…, dođi ovamo pi… jedna. Po…i ga purgeru – rekao je Dejo i ušao u istoriju.

O utakmici…

Mnogi će se složiti da naš nacionalni tim nikad nije odigrao utakmicu sa toliko emotivnog naboja i toliko tenzija kao tada. Jer, trebalo je izdržati pritisak, ostati neporažen u “paklu” Maksimira, zaustaviti nalet hrvatskih zvezda.

Naši su uspeli i uzdignuta čela se vratili u Beograd.

Ipak, nije počelo dobro po nas, jer je Bokšić u 20. minutu golom “zapalio” ionako do maksimuma raspomamljene Hrvate, ali onda je usledio hladan tuš. Muk!

U roku od samo pet minuta preokrenuli smo posle dva Mihajlovićeva teledirigovana centaršuta u srce kaznenog prostora, najpre na glavu Mijatovića, a onda i Stankovića. Nespretni Ladić bio je očajan.

Međutim, bilo je rano za slavlje. Prava muka je tek nailazila.

U finišu poluvremena još jedna kultna scena koja će ostati zauvek upamćena kao trijumfalni pečat u prohladnoj zagrebačkoj noći: Jarni pravi faul nad Mirkovićem duboko u našoj zoni, prilazi mu i psuje ga (jer misli da je simulirao), a Batica u tom trenutku “puca” – hvata hrvatskog beka za međunožje i dobija crveni karton. Šok!

Po izlasku sa terena Mirkovićeva visoko uzdignuta tri prsta bila su najava neverovatne borbe koja je usledila u nastavku meča.

Da sve bude još gore po nas, Bokšić je odmah na startu drugog poluvremena postigao gol za 2:2 i Hrvatska je ponovo bačena u stanje transa. Čekali su da samo kleknemo… Međutim, Mihajlović, Milošević, mlađani Stanković odigrali su mečeve svojih karijera. Fanatičnom borbenošću, gotovo do granica pucanja, nadoknadili su manjak igrača na terenu i sačuvali gol.

Mnogo godina kasnije, kada su se glave dobrano ohladile, znameniti akteri te utakmice Jarni i Mirković, evocirali su uspomene.

– E ako će mene i Batu fudbalska istorija i javnost da pamte samo po tome, džabe nam se što smo odigrali u Hajduku, Partizanu, Juventusu, Atalanti, Real Madridu i Fenerbahčeu – rekao je Robert Jarni za Novosti.

I Mirković u svojoj arhivi ima duboko urezano sećanje na detalj koji umalo da obeleži dve blistave karijere.

– Ja sa Jarnijem nemam nikakav problem. Malo je falilo da se nedavno u Nemačkoj nađemo u istom timu Juventusa na revijalnom turniru u Drezdenu. Otkazan je, pa se nismo videli. Možda bi se tada Jarni setio šta je zaista rekao. Sve dok to javno nekada ne izgovori ponovo, bolje da o tome ćuti. Ja znam šta je bilo tada, ali znam šta je bilo i u tunelu “Marakane” 14. avgusta iste godine, kada je nestala struja. Svako od nas, domaćih, zagrlio je po jednog Hrvata i ispratio ga na sigurno, do tunela – seća se Mirković.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Grupa 8, 09.10.1999, Zagreb.

Stadion: Maksimir
Gledalaca: 40.000
Sudija: Hose Maria Garsija Aranda (Španija)
Strelci: Bokšić 20, Stanić 47 – Mijatović 26, Stanković 31

HRVATSKA: Ladić, Jurić, R. Kovač (od 62. Bišćan), Rukavina, Jarni, Tudor (od 82. Rapaić), Soldo, Asanović, Stanić, Bokšić (od 74. Šimić), Šuker. Selektor: Miroslav Ćiro Blažević

SRBIJA: Kralj, Mirković, Đorović, Mihajlović, Đukić, Jokanović, Nađ (od 58. Drulović), Stanković, Stojković (od 52. Bolić), Mijatović (od 73. Savićević), Milošević. Selektor: Vujadin Boškov

Telegraf.rs
Foto: Youtoube Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter