Izvor: TELEGRAF.RS
27.08.2023 u 18:18
0

ZADOVOLJAN, ALI I ZAGONETAN: Selektor Pešić o očekivanjima od meča protiv Portorika

Košarkaši Srbije se u Manili pripremaju za drugi meč na Mundobasketu protiv Portorika, a očekivanja od tog meča izneo je selektor Orlova, Svetislav Pešić.

– Ovo je početak prvenstva, kao što ste videli. Mi svaku utakmicu želimo da pobedimo. Ovo je oficijalno takmičenje, prvestvo sveta, svaka utakmica je važna. Za razliku od Indijanapolisa, kada sei mogla izgubiti neka utakmica, jer je bio drugi sistem takmičenja. Ovde nemaš pravo, jer ako gubiš utakmicu, ispadaš iz daljih programa. Prema tome, mnogo je važno da to znamo. To nam je i razlog da razgovaramo sa igračima, i o značaju utakmice, jer mi smo, kao što sam rekao na početku turnira, i želimo da svaku utakmicu iskoristimo. Prvo, naravno da se pobedi, drugo i da imamo neke koristi, a to znači da napredujemo. I kad je u pitanju timska igra, i kad je u pitanju individualna igra, važno je da igrači podižu svoju formu, i da nam svaka utakmica donese taj neki kvalitet, ne samo rezultatski – počeo je Pešić.

Zadovoljan je selektor zalaganjem igrača na treninzima.

– Zadovoljan sam. Rade, slušaju koliko im odgovara. Kao i vi što slušate… Ja pričam, vi slušate, ali ne čujete. Nekada tako i igrači. Dobro je… Oni su svesni zašto su ovde došli, žele da igraju. Vrlo je važno da ta unutrašnja komunikacija između njih, to je najvažnije. Jer, kao što vidite, to su igrači od kojih većina nikada nije igrala zajedno, i to traži, ako već ne možemo da na terenu sve postignemo jer nema dovoljno vremena, onda je važno da oni između sebe komuniciraju. Da navike koje imaju, pokažu prema saigračima, da kažu šta im odgovara, a šta im ne odgovara, i da se na takav način još bolje uigravamo. Znači, trening je i pre treninga, i po završetku. Čitav dan je maksimalna posvećenost, da budemo svaki dan bolji.

Govorio je Pešić i o povredi Petruševa.

– Petrušev je dobro. Malo mu je natekla noga. Večeras nije trenirao, jer nismo želeli da žurimo. Važno je da je snimak pokazao da je sve uredu, i da su tetive uredu, što je dobra vest. Ipak, nismo hteli da ga opterećujemo na ovom treningu. Radio je neke stvari koje je mogao da radi, i to je to. Videćemo još, ne znam. To ćemo da odlučujemo pred utakmicu.

Prokomentarisao je Pešić i dosadašnja iznenađenja, i poraze favorita.

– Nisam gledao pravo da vam kažem, nešto sam na kraju gledao Nemačku i Australiju. Znate kako, dali je to sad iznenađenje, po mom mišljenju jeste. Međutim, Dominikanska Republika je već pokazala da može da napravi ta neočekivana iznenađenja. Dobili su Argentinu, sklonili ih sa Svetskog prvenstva. Pobedili su dosta utakmica, sada imaju i ovog NBA igrača, što im je dalo poseban kvalitet. On je jedan kvalitet u svakom smislu, i kompletan igrač. Ipak, znate da su im dva najbolja igrača iz španske lige, dva spoljna igrača, bekovi i zajedno igraju duže vreme, poznaju se dobro. Isto i Italija, mada ne znam, možda su potcenili, a ovde na Svetskom prvenstvu, potcenjivanje te obavezno kazni.

PETRUŠEV NIJE TRENIRAO: Pešić otkrio da li će igrati i šta je pokazao snimak povrede

Istakao je Pešić da je respekt prema sebi vrlo bitan faktor.

– To je baš veliko iznenađenje, uz respekt prema Japanu, mada realno mi znamo da je Finska prava reprezentacija, timska, igraju izvanrednu košarku. Nisam znao da su ispali, to je onako baš iznenađenje. Ipak, kažem, turnir je, svaki dan se igra, dolaze povrede. Eto, Petrušev se povredio, ne znamo šta se dešava u ostalim ekipama, nema se vremena za brzu regeneraciju, tako da fokus stvarno mora da bude do kraja, koliko god je moguće. Mi smo to pokazali. Naravno, nisu to protivnici od kojih mi padamo u nesvest, ali su protivnici koje mi respektujemo i iz tog razloga smo mi sinoć igrali dobro. Prvo, respekt prema sebi, juer ako sam sebe ne respektuješ, neće ni drugi. Ja uvek govorim igračima, i to je neka moja filozofija, ostani skroman, a veruj u sebe. Taj koji ostaje skromani posle uspeha, a ima samopouzdanje, ako tu se nađe balans između biti skroman i zadržati samopouzdanje, onda sudbina ekipe i tebe samog zavisi baš od tebe. Mi na tu temu mnogo razgovaramo, jer smo nova ekipa. Za sada, u tom pravcu ide dobro. Očekujemo da će se to videti i po igri – zaključio je Pešić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter