Izvor: nedeljnikafera.net/
17.11.2023 u 20:03
0

NA KORAK DO NEMAČKE: Srbija nikad bliža šampionatu „Starog kontinenta“

Srbija nikad bliža šampionatu.

Nikada Srbija u poslednjih četvrt veka nije bila bliža šampionatu „Starog kontinenta” kao sada, pred odlučujući duel u nedelju protiv Bugarske. – Jug je već na nogama, stižu Mitrović, Vlahović, Tadić… – Selektor Stojković: Verujem da ćemo obradovati naciju.

Vreme je da Srbija zakorači tamo gde joj je po igračkom potencijalu mesto! Uvek i neponovljivo je da kada se stepenicama penjete ka vrhu, ka željenom cilju, da je uvek najteži onaj poslednji stepenik koji vodi do pobedničkog trona! Tako je i sa našim fudbalerima, koje uoči poslednje runde kvalifikacija deli samo bod od šampionata Evrope, na koji svi zajedno čekamo pune dvedeset i četiri godine. Ko bi rekao da će Srbija baš toliko dugo da čeka kako bi uskočila u brzi fudbalski voz koji hita ka Nemačkoj. Imajući u vidu, pre svega, kakav igrački potencijal ova zemlja ima. Čini se da je došao trenutak da se isprave svi gresi i da Dragan Stojković, kao pravi fudbalski vojskovođa, ispuni dato obećanje sa početka ovih martovskih kvalifikacija…

Koliko lepote i uzbuđenja može da priredi fudbal? Mnogo, zato ga ljudi i vole, ali, da bi se ponovo vratio kult reprezentacije potrebni su rezultati u kontinuitetu. Srbija je od dolaska novog selektora, bar do sada ostvarila dva velika cilja. Prvi, učešće na Mundijalu u Kataru, i drugi, ništa menje zanemarljiviji, plasman u A diviziju Lige nacija! Ako i u ovom trećem segmentu zauzmemo počasno mesto, onda nema nikakve dileme da je Stojković ispunio svoje obećanje. Sada je FSS na potezu.

Mnogi su se preksinoć pitali zašto smo za rivala imali baš Belgiju, koju mnoge reprezentacije izbegavaju kao sparing partnera, s obzirom na to da „crveni đavoli” imaju grupu fantastičnih pojedinaca? Odgovo je lak i vrlo jednostavan. Srbija je sada spremna da se izmeri sa svakim rivalom! Ma ko on bio. Samo spletom nesrećnih okolnosti doživeli smo minimalan poraz u Briselu i to, gle čuda, našom greškom. Kao da nam je prvi put, a nije. Dobro je da se ovakve greške više ne ponove, iako je posle toga Strahinja Pavlović dao sve od sebe kako bi ispravio grešku koja nas je skupo koštala.

Selektor je, reklo bi se, na znalački način koncipirao ekipu za prijateljski duel. Zatim je, kako je meč odmicao, uvodio nove igrače, isporobavao neke nove fudbalske ideje. A da je pritom strogo vodio računa da možda nekog fudbalera ne povredi ili ga izbaci iz takta. Zato je, pre svega, bitna dobra atmosfera i korektan odnos na relaciji: trener–igrač.

Osvrćući se na fudbalsko poglavlje u Briselu, Dragan Stojković je rekao:

– Svesni smo da nas samo jedan korak deli pa da ovaj naš fudbalski tim u nedelju i zvanično zakorači tim trijumfalnim korakom. Meč u Beriselu je svakako bio dobra provera i trening protiv snažnog protivnika. Sve osim rezultata bilo je zadovoljavajuće. Mogu da kažem da smo uspeli u nameri da sačuvamo igrače za važan duel u Leskovcu. Ostaje još da vidimo koji je stepen povrede Nemanje Gudelja. Preksinoć smo praktično krenuli sa debelim minusom. Skupo nas je koštala jedna kardinalna greška, morali smo da budemo kažnjeni. Tačno je da smo u pojedinim segmentima igre svesno dozvolili Belgijancima da imaju veći posed lopte. Čekali smo da naprave grešku. Ali, drugi deo utakmice smo bili na nivou. Ova utakmica me donekle podseća na duel sa Mađarima u Budimpešti. Kada smo pogađali prečke i stative, a gol nas jednostavno nije hteo…

Posle nove odluke Disciplinske komisije Uefa naši igrači će u nedelju imati odličnu podršku sa tribina. Koliko vam to znači?

– To je za sve nas jedna lepa vest. Dobro znate da nije lako kada se igra bez navijača. I ovo smo nekako odradili, ali, neka ova kazna bude zadnja opomena. Iskreno se radujem što će stadion u Leksovcu biti ispunjen do poslednjeg mesta. Želimo da se, pre svega, dobro spremimo za taj duel. Da se igrači, najpre, odmore, a da onda završimo ove kvalifikacije kako smo počeli. Da pobedimo Bugarsku i odemo na toliko željeni šampionat Evrope – zaključio je selektor Srbije.

Odavno Srbija nije gostovala na jugu pa otuda i ne čudi što je ogromno interesovanje za dolazak Mitrovića, Vlahovića, Tadića i drugih asova našeg fudbala. Kako saznajemo, odziv među školama fudbala je više nego dobar, pa sada ostaje da savez, kao glavni tehnički organizator, rasporedi sve školice fudbala kako bi kolorit boja na stadionu „Dubočica” bio za divljenje. Takođe, zna dobro nekadašnji majstor fudbala, a danas uspešni trener da se vreme ne može kontrolisati i da koren problema leži u donošenju glavnih odluka. Jer, često se na željenom putu sapletemo. Na kraju, skromnost je kada kažete beskompromisno „da” pravom ljudskom stanju. A ono je takvo da danas u fubalu sami odlučujemo o našoj sudbini, posle toliko godina…

Rajković: Čeka nas važan ispit u nedelju

Svi se slažu u oceni da se Predrag Rajković na briljantan način vratio među stative. Golman Majorke je pokazao da se nalazi u odličnoj formi.

– Počeli smo loše utakmicu sa Belgijancima, ali bili smo mnogo bolji u drugom delu. Moj posao je da odbranim sve, nisam imao tu sreću da bolje reagujem na startu kada smo primili jeftin gol. Zadovoljan sam partijom, ali ne i rezultatom. Moramo da nastavimo ovako i da budemo spremni jer nas u nedelju očekuje važan ispit. Verujem da ćemo da slavimo, ova generacija fudbalera zaslužuje da prođe kroz cilj. Optimista sam – rekao je golman Srbije. Đuričić: Ima još mesta za napredakFilip Đuričić je u sredu bio jedan od najzapaženijih u našem timu. Fudbaler grčkog Panatenaikosa je dva puta pogađao okvir gola, ali, jednostavno, sreća mu je preksinoć okrenula leđa.

– Mislim da smo zaslužili bod, ali okrećemo se najvažnijem meču u ovim kvalifikacijama. Odigrao sam dobrih 90 minuta, uistinu gledano, izgledali smo veoma dobro na terenu. Generalno, imali smo jaku proveru protiv odlične reprezentacije. Ima mesta za napredak, ali u nedelju je dan D za Srbiju – kaže Đuričić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter