Izvor: DAILY MAIL
26.11.2023 u 16:08
0

ODLAZAK FUDBALSKE LEGENDE: Fudbalska legenda Teri Venabls preminuo u osamdesetoj godini. Fudbalski svet se oprašta

Fudbalski menadžer Teri Venabls,koji je nakon sjajne fudbalske karijere u Totenhemu Čelsiju i QPR, predvdio tim Engleske predvodio do polufinala na šamiponatu Evrope 1996 godine, preminuo je u osamdesetoj godini, nakon borbe sa teškom bolešću saopštila je njegova porodica, a prenopse britanski mediji,

Venabls je nakon uspešne fudbalske karijere kao igrač  i trener , predvodio nezaboravni tim Engleske do polufinala na Euru 96.

KATASTROFALNA VEST ZA TENISERE SRBIJE: Nakon poraza u polufinalu Dejvisa kupa, organizatori doneli novu odluku

Bio je u braku sa suprugom ivete pune 32 godine. A u saoštenju za javnost njegova porodica navodi:

“ Potpuno smo pogođeni gubitkom divnog oca i supruga, koji nas je mirno napustio juče, nakon duge i teške borbe sa bolešću.“

Porodica takođe moli za privatnost u ovom teškom momentu, kako bi imali vremena da prežale gubitak divnog čoveka, koga smo imali sreće da bude deo naših života. Navodi se dalje u saoštenju

Fudbalska legenda Geri Linaker koga je Venables odveo u Barselonu iz Evertona i kasnije doveo u Totenhem 1989 gdoine kada je preuzeo kormilo na Vajt Hart Lejnu, ogalsio se posebno tužnom objavom na društvenoj mreži x
“ Užasno sam pogođen vešću da je preminuo Teri Venables, najinovativniji trener, sa kojim sam imao prilike da sarađujem, Bio je mnogo više od velikog menadžera, bio je drag šarmantan, mudar, bio je pravi prijatelj
Nedostajaće jako mnogo. Šaljem svu ljubav Ivet i porodici. RIP Teri“napisao je Geri Linaker

Bivši odbrambdeni igrač Engleske Geri Nevil opisao je Venablesa kao nekog  ko je bez senke sumnje broj jedan Engleski trener u čitavoj njegovoj karijeri.

Tako sam tužan zbog vesti o mom prvom terenru Teri Venablesu. Čoveku koji mi je pružio šansu, da igram za moju zemlju, i koji je bez trunke sumnje bio moj najveći trener u čitavoj karijeri. Piše između ostalog u dugoj posveti Gerija Nevila.

Postoje tri stvari vezane za Terija Venablesa piše u objavi najbolji strelac Eura 96 Alan Širer “ Izuzetno tužne vesti da je Trei Venables premino. Počivao u miru šefe, dugujem ti tako puno. Bio si neverovatan.

Izvršni direktor Asocijacije menadžera Ričard Bevan  navodi da je asocijacia tužna zbog vesti da je njihov član i bivsi predsednik Venables preminuo.

Kao igrač centralnog terenasredine terena u Čelsiju i Totenhemu, kao i u Kvins Park Rendžersima tokom petnaest godina karijere  bio je vrhunski igrač. Venables je osvojio dva kupa Engleske

Kao trener vodio je Kristal Palas, od treće divizije u prvi krajem sedmadesetih, nakon toga preuzima Kvins Park rendžerse sa kojima igra u finalu Kupa . El El Tel kako ga zovu u Španiji privukao je pažnju kada je preuzeo Barselonu 1984 godine, osvojio je La ligu, Špansku ligi 1985 a 1986 stigao do finala Kupa Evrope

Sa totenhemom je osvojio FA Kup sa Totenhemom ali će ostati najupamćeniji kao trener Engleske koju je vodio do polufinla na EURO 96, na domaćem terenu.

Venables won the FA Cup with Tottenham in 1991 but is best remembered for being England’s manager for their run to the semi-finals of Euro ’96 on home turf.

Prevazilazeći skandal pre turnira kada su Pol Gaskojn i drugi slikani pijani u noćnom klubu u Hong Kongu, Tri lava su ostvarila nezaboravne pobede nad Škotskom i Holandijom.

Eliminišući Španiju na penale u četvrtfinalu, pretrpeli su mučan poraz u raspucavanju od Nemačke u poslednja četiri, a sadašnji trener Engleske Geret Sautgejt je propustio odlučujući udarac.

Venables će kasnije trenirati Australiju, Palas drugi put, Midlzbro zajedno sa Brajanom Robsonom i Lidsom, pre nego što se vratio u Englesku kao deo štaba Stiva Meklarena.

Totenhem će zadržati minutni aplauz, a igrači će nositi crne trake za nedeljni meč kod kuće protiv Aston Vile.

„Izuzetno smo tužni što saznajemo za smrt Terija Venablesa, našeg bivšeg igrača, menadžera i izvršnog direktora, koji je preminuo u subotu“, navodi se u saopštenju kluba.

„Izražavamo naše iskreno saučešće u ovom tužnom trenutku Terrijevoj supruzi Ivet, njegovoj bliskoj porodici i prijateljima.“

Rođen u Dagenhamu, u istočnom Londonu, dok je rat besneo 1943. godine, Venables je otišao da živi kod bake i dede po majci sa 13 godina i njegova ljubav prema fudbalu je negovana.

Nije prošlo mnogo vremena pre nego što je talentovani školarac privukao interesovanje Čelsija, Totenhema, Vest Hema i Mančester junajteda, kao i za mlade selekcije Engleske.

Venables je odabrao Čelsi, potpisavši uslove za šegrtovanje na Stamford Bridžu 1958. On je verovao da ima veće šanse da probije prvi tim tamo, dok su Plavi takođe ponudili njegovom ocu Fredu posao izviđača.

Pošto je osvojio FA omladinski kup u uzastopnim sezonama 1960. i 1961., Venables je nazvan ‘novi Dankan Edvards’ kada je debitovao za Čelsi protiv Vest Hema u februaru 1960. godine.

Pod Tomijem Dočertijem, Venables se etablirao kao redovan čak i ako se igrač i trener nisu uvek viđali oči u oči. Čelsi je pao u drugu ligu 1962. godine, ali se vratio iz prvog pokušaja i postigao peto mesto u vrhu.

U onome što je bio jasan putokaz za njegovu buduću karijeru, Venables je uzeo svoje trenerske značke FA sa samo 24 godine, postigavši prolaznu ocenu od 95 odsto.

Pomogao je Čelsiju da osvoji Liga kup 1965. godine, prvu od mnogih medalja koje je prikupio, pre nego što se pridružio Totenhemu u ugovoru vrednom 80.000 funti sledeće godine.

Učinivši da se njegovo prisustvo odmah oseti tako što je udario legendu Spursa Dejva Mekeja tokom treninga, Venables je nastavio da igra ključnu ulogu u osvajanju FA kupa 1967. godine, pobedivši Čelsi sa 2-1 u finalu.

Engleska se automatski kvalifikovala za Euro 96 kao domaćin, ostavljajući joj da igra niz prijateljskih utakmica. Ali uoči turnira, najavljeno je da će ga Glenn Hoddle zameniti bez obzira na to kako se Engleska ponaša.

Stvari su počele nesrećno nakon što su slike Gaskojna i drugih igrača u „zubarskoj stolici“ u hongkonškom baru bile zalepljene preko naslovnih strana.

Ali Venables je zadržao veru u Gazu i uzvratio mu je zapanjujući solo gol u pobedi u grupnoj fazi od 2-0 nad Škotskom, pre nego što je pobedu od 4-1 nad Holandijom Venables opisala kao ‘savršenstvo’.

Posle nervozne pobede nad Španijom, Engleska je vodila preko Alana Širera u polufinalu Vemblija sa Nemačkom, da bi pokleknula nakon penala kada je Sautgejtov udarac odbranio

Njegova trenerska karijera je nastavljena nakon toga, sa Australijom i nazad u Palasu, ali bez ranijeg uspeha. Trenirao je Midlsbro zajedno sa Robsonom i bio je zadužen za Lids dok ih je njihova velika potrošnja sustizala.

Godine 2014. Venables i njegova druga supruga Ivet otvorili su butik hotel i restoran u Penaguili, u Španiji, koji su vodili pet godina.

Ivet je ranije pomagala u vođenju Venablesovog privatnog kluba članova, Scribes Vest, u Kensingtonu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter