Izvor: AGENCIJE
23.03.2024 u 18:43
0

PROFESORE BJLEICA HVALA TI: Od Austrije preko Zvezde do NBA šampiona

Nemanja Bjelica odlučio je da zvanično okači patike o klin, iako se već odavno moglo naslutiti da se više neće vraćati profesionalnoj košarci

Čuveni „Profesor“ ostavio je veliki trag i u evropskoj i u NBA i u reprezentativnoj košarci. Gde god je igrao, Bjelica je bio zapažen i to na različite načine.

Tokom omladinskog staža u Partizana, skrenuo je pažnju na sebe atletskim sposobnostima i kvalitetom da pokriva više pozicija. Međutim, u seniorskom timu crno-belih nije dobio šansu, pa je zaobilaznim putem morao da potraži uspeh i sreću.

KRAJ JEDNE KOŠARKAŠKE ERE: Nemanja Bjelica se oprostio od košarke

Krilni košarkaš je profesionalnu karijeru započeo u Austriji, u ekipi Traskiršen, gde ga je video Svetislav Pešić i doveo u Crvenu zvezdu.

Iskusni srpski trener prepoznao je u Bjelici nešto posebno, video je koliko je inteligentan i fizički sposoban, a ispostavilo se da uopšte nije pogrešio, iako se u prvi mah možda mnogima činilo da je doveo totalnog anonimusa.

Iako je Bjelica visok 208 centimetara, Pešić ga je koristio kao plejmejkera i praktično evropskoj košarci darovao novog asa. Ipak, Bjelica je većim delom karijere igrao kao krilo, ali je do kraja mogao da odgovori na više pozicija i zahteva na terenu, kako u napadu, tako i u odbrani.

Dve godine dominacije u crveno-belom dresu su ga preporučile Baskoniji. U Španiji je igrao od 2010. do 2013. godine, da bi najbolje evropske sezone proveo u Fenerbahčeu, gde je postao i MVP Evrolige.

Fenerbahče je te sezone otišao na Fajnal-for, ali nije uzeo titulu evropskog šampiona, pa zbog toga sigurno i Bjelici ostaje makar mali žal.

Osetio je Bjelica nakon te godine da je vreme za novi stepenik, pa je otišao u NBA ligu, gde se njega karijera takođe kretala uzlaznom putanjom. U Minesoti je bio od 2015. do 2018, onda je prešao u Sakramento, u kom je bio sve do 2021, a imao je i kratki izlet u Majami.

Onda je stiglo ono najbolje za kraj – Golden Stejt. Uklopio se sjajno Bjelica sa Karijem, Tompsonom, Grinom i ostalim „ratnicima“, kako na terenu, tako i po karakteru. Trener Stiv Ker ga je koristio na različite načine, mogao je da sačuva više tipova igrača, a u napadu je svaki doprinos bio zlata vredan.

Tu epizodu Bjelica i Golden Stejt krunisali su NBA titulom 2022. godine.

Inače, u najjačoj ligi sveta „Profesor“ je beležio 7,5 poena u proseku, uz nešto preko četiri skoka, na 471 odigranih mečeva.

Posle toga, Bjelica je ocenio da više ne može da igra u NBA, pa se vratio u Fenerbahče, verovatno sa ozbiljnim namerama. Jedva i da je ponovo zaigrao u turskom klubu, jer su ga mučile povrede, koje su verovatno uticale i da završi karijeru sada u 36. godini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter