Izvor: Kurir
02.02.2024 u 17:21
0

ZEMLJOTRES U SVETU FUDBALA: Kreće kontroverzna Superliga bogatih, isplivali svi detalji!

Izgleda da je sve gotovo, imamo i detalje početka Superlige u fudbalu, ona će brojati 16 ili 18 klubova.

Evropski sud u Luksemburgu doneo je krajem decembra presudu po kojoj su FIFAi UEFA nezakonito sprečavale klubove da osnuju takozvanu Superligu bogatih.

Taj projekat bio je aktuelan u aprilu 2022. godine i ugašen je vrlo brzo, međutim zbog odluke Evropskog suda u Luksemburgu – ponovo je postao aktuelan.

Ipak, mali je broj klubova koji želi da ide protiv FIFA i UEFA, tako da su za sada glasni jedino Barselona i Real Madrid, dok Juventus, koji je bio osnivač prvobitnog projekta , za sada ćuti i ne oglašava se.

Praktično svi ostali klubovi u Evropi, pa i oni koji ne bi imali šansu da igraju u Superligi, oglasili su se i ostali na strani FIFA i UEFA, čak i nakon što je Superliga bogatih predstavila kako bi izgledao njihov sistem takmičenja u „tri divizije“. Uprkos tome što nemaju podršku, oni ne odustaju, pa se tako sada javio predsednik Barselone Đoan Laporta.

-Ako Superliga ne krene od sledeće sezone, krenuće od 2025. godine. Svaki klub bi dobio 100 miliona evra, a taj novac ne može da se zaradi ni osvajanjem UEFA Lige šampiona-rekao je Laporta i dodao kojih 16 klubova su „sigurni“ u takmičenju. Među njima su Barselona, Real Madrid, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsej, Benfika, Sporting, Porto, Anderleht, Klub Briž i još tri kluba iz Holandije. Superliga bi imala 16 ili 18 klubova. Prisetimo se da je i UEFA Kup evropskih šampiona iz 1955. godine igralo vrlo malo klubova.

CRNO BELI PRED VAŽNIM ISPITOM: Partizan gostuje u Bolonji, meč od velikog značaja!

Niko od nabrojanih klubova nije potvrdio navode predsednika Barselone koji je istovremeno u „ratu“ sa Englezima koji su se već odavno oglasili i rekli da neće učestvovati:

-Nije me briga za njih, oni već imaju svoju Superligu. Naše takmičenje bi se borilo s Premijer ligom. Mislim da Englezi neće odmah ući, ali želimo da nam se pridruže. Puno smo razgovarali s Liverpulom, Čelsijem, Junajtedom i Sitijem- rekao je Laporta i otkrio da PSŽ neće igrati jer im UEFA „čuva leđa“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter