Izvor: Tanjug
21.07.2020 u 07:42
0

1.824 MILIJARDE EVRA ZA OPORAVAK od KORONA KRIZE: Lideri EU postigli dogovor o zajedničkom budžetu!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je postignutim odgovorom o budžetskom paketu EU od 1.824 milijarde evra za preiod od 2021. do 2027. godine načinjen veliki korak ka oporavku.

– Evropa ima sada veliku šansu da izađe jača iz krize. Danas smo učinili istorijski korak na koji svi možemo biti ponosni- poručila je fon der Lajen.

Ursula fon dr Lajen naglašava da su EU lideri proveli „četiri dana i četiri noći“ u pregovorima o višegodišenjm paketu za oporavak.

– Razgovarali smo više od devedeset sati, ali vredelo je. Ovaj dogovor je signal da je Evropa spremna da deluje. Ljudi često optužuju Evropu da uradi premalo i prekasno, ali mi smo pokazali da je zapravo potpuno drugačije-  kaže Lajen.

PROČITAJTE O KORONI

Dr Trailović otkriva čega se pacijenti sećaju posle skidanja sa respiratora

PORODILA SE TRUDNICA KOJA JE BILA NA RESPIRATORU! Novorođenče je preminulo!

BEOGRAD PREDNJAČI: Žarišta i ova tri grada!

HRVATSKA U PANICI! u 6 gradova OTKRILI različite sojeve SARS-CoV-2!

Ona je ukazala da je EU za samo dva meseca, što je kako kaže, apsolutini rekord u istoriji Unije, uspela da uspostavi novi budžetski instrument kakav je „Nova generacija Evropa“ i dogovori 1.824 milijarde evra finasiranja za narednih 7 godina što predstavlja više od 5 procenata DBP EU27.

– Trenutno smo u najtežoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, ali bez obzira na to Evropa uspeva da rešava krizu na efikasan način i povezuje solidarnost sa odgovornošću. Ovo je ne samo put iz krize već osnova za modernu i drživu Evropu- poručila je fon der Lajen.

Iako navodi da je ovim budžetom evropski oporavak biti zelen, da će se ubrzati digitalizaciju i ojačati nacionalne reforme ojačane, fon der Lajen ukazuje i na činjenicu da je u postizanju kompromisa došlo do smanjenje sredstava za određene EU programe namenjene zdravlju, zaštiti klime, istraživanjima, ali i programa namenjenog sa spoljnu politiku i susedstvo, iz koga se finasira Instrument pretpristupne pomoći za Srbiju i druge zemlje regiona.

– To je za za žaljenje i umanjuje inovativni deo budžeta čak iako 50 procenata celog budžeta podržava moderne politike- zaključila je fon der Lajen.

Ona je naglasiula da dogovor Evropskog saveta sada mora da odobri i Evropski parlament kako bi stupio na snagu do kraja ove godine.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu od 1.824 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter