Izvor: Oružje online
28.07.2023 u 15:06
0

ABRAMSI STIŽU U UKRAJINU: RUSKA ZVERKA T-90 „PROBOJ“ čeka u ZASEDI – OTKRILI SLABE TAČKE AMERIČKOG ČUDOVIŠTA

Ukrajina će kasnije ove godine dobiti američke tenkove M1A1 Abrams. Uprkos činjenici da su ranije ove godine Amerikanci izrazili nameru da pošalju modernu verziju M1A2 u Ukrajinu, to se neće dogoditi.

Tako možemo očekivati ukrajinske tenkove Abrams M1A1 u Ukrajini već u septembru. Ovo je otkrilo izdanje Politiko, koje se poziva na sopstvene izvore. Konkretno, nekoliko zvaničnika odbrane, govoreći pod uslovom anonimnosti, potvrdilo je izdanju da će američki tenkovi stići u Ukrajinu kasnije ove godine.

Reč je o Abrams starijoj verziji M1A1 u zalihama američke vojske iz osamdesetih godina. Prema citiranom izvoru, prva serija tenkova Abrams biće između 6 i 8 tenkova. Ukupno, SAD su izrazile nameru da Ukrajini isporuče 31 Abrams.

Tenkovi će stići u Nemačku, gde će Ukrajinci proći proces obuke kako bi ih upotrebili. Procenjeno vreme za ovaj proces obuke je otprilike 10 nedelja. Poređenja radi, standardna obuka američkih tenkovskih posada traje preko godinu i po dana.

U svakom slučaju, ni nakon isporuke 31 tenka Abrams, ne možemo očekivati prekretnicu u ruskom ratu protiv Ukrajine, u kontekstu fronta dugačkog sada već preko 1.000 kilometara i ruskih odbrambenih utvrđenja, dužih od 60 kilometara, bez preterivanja najvećeg od Drugog svetskog rata.

Većina zapadnih tenkova koji se isporučuju Ukrajini su Leopard nemačke proizvodnje, koji su se i više nego obrukali u onome što smo imali prilike da vidimo do sada.

SAD šalje Ukrajini tenkove Abrams u staroj verziji M1A1, bez oklopnog kompleta sa osiromašenim uranijumom za M1A2.

Postoje zvanični i nezvanični razlog za ovaj postupak SAD

U početku su Amerikanci nameravali da isporuče Abrams M1A2. Međutim, čak bi i ove verzije bile isporučene bez kompleta oklopa sa osiromašenim uranijumom. Na kraju je izabrana stara verzija M1A1.

Zvanično, zapravo, Vašington tvrdi da je isporuka ovih tenkova odlučena da bi se proces ubrzao.

Ukrajinskoj vojsci će takođe, navodno, biti lakše da nauči kako da ih koristi. Istovremeno, prema američkim vojnim zvaničnicima, održavanje M1A1 bilo bi lakše nego za moderniju verziju M1A2.

Nezvanično, M1A2 ima napredne, osetljive tehnologije koje bi mogle da dođu u ruke Rusije.

U svakom slučaju, tenkovi će morati da budu u konfiguraciji dostupnoj za izvoz. Ovo je uglavnom zbog visoko klasifikovanih kompleta oklopa koji se nalaze posebno na verzijama Abrams tenka kojima upravljaju SAD.

Oklopi koji sadrže osiromašeni uranijum nisu dostupni za izvoz čak ni najstarijim i najpokornijim američkim saveznicima.

Pored tajne opreme, konstatacija da Abrams neće stići u svom punom sjaju u Ukrajinu kao i obučenost budućih tenkista je ujedno i pokušaj da se ublaži efekat na problem koji svakako da postoji u imidžu. Amerikanci ne žele da se Abrams pojavi na Crvenom trgu.

Sa druge strane prosto je naivno zamišljati da su ovi tenkovi nepobedivi i da ruski vojnici ne mogu da podnesu bar jedan trofej.

Posade tenkova T-90M ‘Proboj’ se spremaju za susret sa Abramsom

Ruske tenkovske posade se spremaju da dočekaju američke tenkove. Na poligonu u pozadinskoj zoni Severnog vojnog okruga, posade T-90M „Proboj“ proučavaju slabe tačke budućeg neprijatelja i usavršavaju veštine upravljanja vojnim vozilima.

Posade tenkova T-90M „Proriv“ Centralnog vojnog okruga uče da se bore sa najnovijim tenkovima zapadne proizvodnje. Instruktori podučavaju vojno osoblje taktičkim tehnikama i karakteristikama borbe sa neprijateljskim borbenim vozilima.

Tobdžije i komandanti tenkova obučavaju se za određivanje cilja i gađanje ciljeva iz topa 125 mm i protivavionskih mitraljeza 7,62 mm na udaljenosti do 4 km, vozači mehaničari usavršavaju kontrolu nad borbenim vozilom – detalji su ruskog resora odbrane.

Očigledno, pre dolaska Abramsa u redove Oružane snage Ukrajine, vojna lica Oružanih snaga RF će nastojati da budu spremna za borbu protiv njih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter