Izvor: HappyBSC
28.04.2022 u 21:56
0

AKTUELNOSTI na TV HAPPY: Putin je hteo da pokaže da su dvostruka merila STANDARD! Pravi se mnogo oštrija GVOZDENA ZAVESA nego što je pre bila!

Večeras u emisiji AKTUELNOSTI UŽIVO na TV HAPPY gostuju: Dejan Miletić – Centar za proučavanje globalizacije, Miroslav Stojanović – dugogodišnji dopisnik „Politike“ iz Nemačke i Miodrag Jefić -pukovnik u penziji.

Danas je 64. dan rata u Ukrajini.

O rusko-ukrajinskom sukobu, ali i o drugim aktuelnostima, večeras naši gosti govore u emisiji AKTUELNOSTI.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AKTUELNOSTI na TV HAPPY: Zapad od Rusije hoće da napravi drugorazrednu silu!

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

-Ja ne vidim nikakva diplomatska rešenja u skorijoj budućnosti, posebno što teško naoružanje ulazi u igru. Zapad dodatno podgreva sukob u Ukrajini, jer šalje dodatno naoružanje. Sa druge strane, Rusija je pokazala visok stepen neefikasnosti kada je u pitanju ratovanje, što daje prostora ukrajinskoj vojsci i snagama da sa dosta optimizma ulaze u sukob. Nešto čudno tu se dešava. Rusija ide sa stalnim vojnim sastavom. Život običnog čoveka u Rusiji nije promenjem, ali vidimo da nešto tu škripi. Obaveštajni sistem je tu zakazao u jednoj meri i postavlja se pitanje ugleda ruske vojske, jer šta znači ovoliko dugo, a ovoliko malo postignutih rezultata, a ne vidi se ni kraj. Sad o diplomatiji nema ni govora. Sad se i Ukrajina pita. Verovatno će insistirati  da im se vrati cela teritorija. Zapad im daje naoružanje, izazivaće sukob…Sada ima totalno izmenjena situacija. Ne vidi se kraj sukoba. Biće to iscrpljujući sukob koji može da se reši na više načina: ili uvođenjem teškog naoružanja ili povlačenjem Rusije iz Ukrajine, istakao je Miletić.

-Putin hoće da uđe u zapsisnik da Rusija ništa ne radi što Zapad ne radi…Mi moramo da brinemo o našim interesima, kao što oni brinu o svojim interesima. Ja ovde ne prepoznajem niti izdaju Srbije, niti favorizovanje, niti opravdanje onoga što je urađeno. Ja ovde vidim samo očuvanje svojih interesa od strane Putina. Ne interesuje Putina Srbija ni u kom vrednsonom smislu. Interesuje ga samo princip koji će obezbediti legitimizaciju onih interesa koje Rusija ima. To je bilo uvek, biće i dalje, dodao je Miletić.

-Celom ovom intervencijom, Putin je ojačao NATO pakt. Američka ekonomija je beležila katastrofalne rezultate u ovom kvartalu. Ovo je veliki udar na američku ekonomiju. Ove stvari, ratna atmosfera, sve će se to reflektovati u narednom periodu….To su velike sile koje imaju svoje interese. Mi moramo da naučimo da se ne vezujemo za njihove interese. Treba da probamo da naše interese maksimiziramo. Nema tu emocije nikakve. Rusija bi u trenutku gurnula Srbiju ako bi mogla da realizuje svoje interese. Zato mi treba da budemo mudri, da se ne vezujemo emocijama, već interesima, da vidimo kakve aranžmane će Srbija imati za naftu i gas sa Rusijom, dodao je Miletić.

-Britanci već obučavaju jedan deo izbeglica koji će se vratiti na front. Obučavaju ih najboljem naoružanju i uče partizanskom ratovanju i ni na jednom delu Ukrajine neće biti mir. Ili će Ukrajina biti poražena ili će Ukrajina poraziti Rusiju i to svi vide. Zapad će do poslednjeg Ukrajinca ili Rusa voditi rat, zaključio je Miletić.

Miroslav Stojanović, novinar

Stojanović je u emisiji istakao da Zapad nije očekivao da će popularnost Putina rasti posle započinjanja specijalne vojne operacije u Ukrajini. Dalje navodi da je Putin sada mnogo sigurniji nego pre početka sukoba, a to pokazuju i istraživanja javnog mnjenja što čak i Zapad priznaje.

-Ovde je na sceni eksplozivna mešavina invazije i građanskog rata koji traje od 2014. godine. Sada ta mešavina dovodi do potpuno nove situacije. Zapad je sada veoma homogen. Posle haosa i povlačenja iz Avganistana, Bajden je po prvi put uspeo da disciplinuje Evropu. Na kratku stazu to će se održati, na dužu stazu neće, ja u to ne verujem, jer će pogovoriti nacionalni, egzistencijalni interesi. Pod jednim žestokim pritiskom zbog energenata, zemlje traže prostor za sebe. Privreda Starog kontinenta je veoma vezana za energente. Nemačka pokušava da balansira, ali je napravila jedan takav zaokret. Niko nije napravio takav zaokret u militarizaciji svoje politike kao Nemačka, dodao je novinar.

O pritisku na Srbiju

-Nije samo pritisak na Srbiju. Ima pritiska i na ostale zemlje. Bajden je ostvario jedan diplomatski uspeh. Bajden je konsolidovao Evropu, stavio pod potpunu dominaciju, ojačao NATO, ojačao svoje vojno-indstrijske kapacitete. Sada se čisti celo rusko naoružanje iz svih zemalja iz NATO članica na istoku. Oni šalju tenkove da bi zamenili, da bi standardizovali po svojoj formuli. Profitiraće, naravno, vojna industrija. Na pragu recesije su velike i ozbiljne zemlje i SAD-u će finansijski ovo vrlo dobro doći. Nemačka je u potpuno drugačijoj situaciji. To su one zlosutne tendencije koje treba da zabrinu sve. Spirala naoružanja je neverovatna, i kada imate barut u vazduhu, uvek može neka varnica da dođe do nekog mesečarenja, da se pređe na neki način granica razuma i da se otme kontroli. Bojim se da ta spirala naoružanja ne vodi ničem dobrom. NATO je ojačao liniju od Baltika, pa do Crnog mora. Jači je nego ikad, dodao je Stojanović.

O uslovljavanju pojedinih zemalja

Pravi se jedna gvozdena zavesa koja će biti daleko oštrija nego što je bila u vreme klasičnog rata iako ta podela ideološki i politički neće ići kao što je išla tada, ali će ta gvozdena zavesa biti velika, dodao je novinar.

-Nema ozbiljnije inicijative za mir. Niko ne govori o miru, nema ozbiljnije incijative da se pregovara. Iz Vašingtona nema nijedne mirovne inicijative. Ide se na to da se Rusija vojnički potpuno oslabi, ekonomski iscrpi i i da se njena pozicija u budućim pregovorima oslabi, zaključuje Stojanović.

-Velika Britanija deluje čak radikalnije od Sjedinjenih Američkih Država. Velika Britanija traži od Ukrajinaca prenesu sukob na rusko tlo. Veruju da je ukrajinska vojska hrabra i da su najbolje jedinice na istčnom delu Ukrajine i da su tu rovovi i bedemi dosta jaki, pa sa dolaskom novog naoružanja, oni predstavljaju ipak neku respektibilnu snagu. Koreni ovoga sada što se zbiva su dosta dublji. Idu čak i do rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke, zaključio je Stojanović.

Miodrag Jefić, pukovnik 

O Putinovoj izjavi o Kosovu i  Metohiji

Putin je hteo da kaže da su dvostruka merila standard. Zapravo, ovo je medijski rat, istakao je Jeftić.

-Ovo što je napravljeno sa Kosovom, znači da i u Evropi može da dođe do promene granica. Ima još ratnih sukoba. Ukrajina je sada na meti i samo se o tome priča, jer je mnogo važna za Zapad, jer su upletemne globalne sile, dodao je pukovnik.

O tome zašto se Rusi sporo napreduju u Ukrajini

-Nije sada vreme kao pre 30, 40 ili 50 godina. Niko neće da ide u vojsku, moral je slab, ne možete da mobilišete vojsku da uradi jedan zadatak…Vrlo je teško motivisati ljude da idu u rat. Nekada je to bilo po naređenju, sada je to jako teško, naveo je pukovnik.

-Mi smo bombardovani 78 dana i nikom nam ništa nije ponudio, a pogledajte sada gužvu oko Ukrajine, svi se guraju da ponude pomoć, naoružanje, pare, svašta…Tu su isto ti dvostruki standardi, dodao je Miodrag Jeftić.

-U Mariupolju se vodila vrlo žestoka bitka. Mi još ne znamo šta se nalazi ispod. Odlaže se ulazak u železaru, jer će se postaviti mnoga pitanja, svašta se tu radilo, postaviće se i pitanje NATO pakta. Pitanje je koji je ruski cilj, da li je vraćanje Malorusije ili Novorusije ili slabljenje NATO pakta i dokle se u stvari ide u Ukrajini. To su sve pitanja koja nam nisu još jasna. Ovde se vodi rat između NATO pakta i Rusije, dodao je pukovnik.

Teško je kontrolisati sukob. Amerikanci vole da koriste termin „kontrolisanje krize“, ali svaki sukob može da se otme kontroli. U interesu sveukupnog naroda je da se rat zaustavi, ali niko neće da prekine dok se ne ispune ciljevi,  dodao je pukovnik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter